Lehalásszák a Strázsa-hegy melletti tavat

Június 19-én, szerdán kezdik el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Kökörcsin épülete melletti tó rekultivációját – írják a Sátorkőpusztai-barlang Facebook oldalán. A mederkotrás előtt pedig lehalásszák a vízi állatokat, amelyhez önkéntes jelentkezőket is várnak!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park már tavasszal tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy elkezdték az esztergomi Strázsa-hegy közelében található, egykori szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését, de elbontják a funkció nélküli és egyben a hegyet csúfító betonlétesítményeket is. A több hektáros területen manapság is jelentős az üzemanyag- és fémszennyezés, ennek a helyreállítási költsége kb. 400 millió forint.

A munkálatok egyik leglátványosabb része érinti a Kökörcsin Háza melletti tavakat, melyeket korábban harckocsiúsztatóként használták. A napokban a tavak élőlényeit a Táti-szigeteken kialakított tóba telepítik át, amely ideiglenes élőhelyként funkcionál majd. Később a tavakat kiszárítják, a szennyezett iszapot pedig kitermelik. Ehhez önkéntes segítők jelentkezését is várják!

Megosztás