Kategóriák: EsztergomHírek

Nemzeti Összetartozás Napja Esztergomban

Június 4-én, kedden, a Prímás-szigeten található Nemzeti Összetartozás Oszlopánál emlékeztek a trianoni eseményekre.

A rendezvényen Pálmai József köszöntötte Bánhidy László alpolgármestert, dr. Völner Pál országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt és Steindl Balázst, a megyei önkormányzat elnökét és alelnökét, valamint Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal vezetőjét, továbbá az összegyűlteket.

Popovics György a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy 1920-ban megcsonkították nemzetünket, veszteségeket szenvedtünk, ugyanakkor senki nem veheti el tőlünk azt a lelkületet, amellyel kilábalhatunk a nehézségekből. A trianoni békeszerződés nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája. A megyei közgyűlés elnökeként fontosnak tartja azt is, hogy a megye különböző szegletein méltóképpen megemlékezzenek a közel száz évvel ezelőtti eseményekről.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a török hódoltság idején nem csak az ország, hanem a nemzet is megosztott volt, de az Erdélyi Fejedelemség ki tudott állni értünk és megfelelően képviselte a magyar érdekeket. Ugyanakkor a befolyásoltság ellenére nem lettünk törökké, nem váltunk németté, hiszen nem hódoltunk be egyetlen hódító birodalomnak sem.

Zsákovics László felvidéki előadó jóvoltából az „Ismerős Arcok: Nélküled” és a Bánk bánból ismert „Hazám, hazám” című dalok is elhangzottak az eseményen. Zárásként koszorúztak, illetve nemzeti színű szalagokat kötöttek az emlékműre.