Kategóriák: HírekTátTokod

Bőséges szőlőtermésért fohászkodtak az Orbán kápolnánál

Május 19-én, vasárnap, immáron 28. alkalommal szervezték meg a Tát, Tokod és Mogyorósbánya határán található kápolnánál a Szent Orbán-napi ünnepséget.

A hagyományos találkozót a három település felváltva szervezi meg, idén Tokod látta vendégül a szomszédokat. A kápolnánál Kardos Mihály plébános celebrált liturgiát, melyben kiemelte, hogy ne cask a határok érjenek össze, hanem a szomszédos települések lakossága is tartson össze. Mindemelett Szent Orbánhoz foházkodtak, hogy ebben az évben is bőséges szőlőtermésük legyen a gazdáknak.

Az eseményen Tóth Tivadar, Tokod polgármestere köszöntötte az egybegyülteket, majd a helyszínen felállított sátorban vendégelték meg a résztvevőket.

Kevéssé ismert, hogy Tát egy igen jeles történelmi esemény színhelye. 1685 augusztusában itt ütköztek meg a 45 000 harcosból álló keresztény seregek (németek, osztrákok, lengyelek és magyarok) a 60 000 fős török csapatokkal. A küzdelem Esztergom váráért folyt. Ennek az összeütközésnek állít emléket az Orbán kápolna. Részletesen a táti csatáról>>

Fotók: Robotka Márk