Kategóriák: EsztergomHírek

Szabó Magdára emlékeztünk az esztergomi könyvtárban

Teltházas előadással emlékeztünk meg Szabó Magda írói munkásságáról április 29-én az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban.

Az 1977-ben forgatott, Abigél című, négyrészes sorozat óriási sikert aratott az országban, miután egy évvel később bemutatták. A Szabó Magda regényéből adaptált alkotás 2018-ban lett negyvenéves. Az évek alatt a szériában szereplő színészek ünnepelt sztárokká nőtték ki magukat. Sokak egyik kedvenc karaktere a bájos Zsuzsanna nővér volt, akit Piros Ildikó alakított, ráadásul megtudhattuk, hogy Szabó Magda Zsuzsanna nővér szerepébe írta bele saját magát.

Egy ember addig él, amíg őrzi az emlékezet, ez volt az est mottója.

Az Abigél titkai című előadásban Piros Ildikó a személyes hangú vallomások, a Szabó Magda-idézetek és a felolvasott regényrészletek révén érzékelteti, minek köszönhető az írónő népszerűsége. Mégsem tudjuk meg pontosan, hogy vajon mi volt a titka, mindez csupán sejthető a tartalmas, vetített képekkel, videóval, zenével kísért előadásból.

Piros Ildikó célja az, hogy ezzel az előadással elbúcsúzzon azoktól a színésztársaitól, akikkel az Abigélben játszottak, de már elhunytak. Emlékezés Szerencsi Évára, Garas Dezsőre, Ruttkai Évára. Az ő nevüket is belefűzte a szövegbe, s az egész estet úgy építette fel, hogy számos utalás van benne. Sok apró titkot is elrejtett, a saját életére és Szabó Magdára vonatkozóan.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész úgy érezte, meg kell mutatnia azt a hatalmas örökséget, amelyet az írónő hagyott ránk. Ő is egy olyan eltűnő generációhoz tartozik, amelyik előtt kötelező tisztelegnünk, meg kell őriznünk, s tovább kell adnunk értékeit.

A művésznő többször találkozott Szabó Magdával. Férjével, Huszti Péterrel is jártak nála korábban, az utolsó személyes találkozás 2000-ben volt. Az írónő akkor kétórás beszélgetéssel ajándékozta meg Piros Ildikót. Az est összeállításához ezek az élmények, továbbá interjúrészletek, Szabó Magdától kapott anyagok, s három nagy regény – Az ajtó, Katalin utca, Für Elise – részletei szolgáltak alapul, az életút felidézése mellett. A művésznő jelenleg ezzel az előadói esttel szerepel, járja az országot. Színházban nem játszik, szabadidejét családjára, öt unokájára fordítja.

Piros Ildikóra vagy Szabó Magdára, de azt hiszem, mindkettejükre olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a közönség alig fért be a könyvtárba. A zsúfolt teremben sokszor a légy zümmögést is meg lehetett hallani, olyan feszült figyelemmel, pisszenés nélkül élvezte a kilencven perces színes, nagyívű előadói estet, Piros Ildikót a jórészt hölgyekből álló közönség. Remek, nagyon szép és érzelmes emlékest volt ez, reméljük sok olvasónk újra kézbe veszi Szabó Magda regényeit.

A rendezvényről készült fényképeket a könyvtár honlapján keresztül a Galéria fülre kattintva elérhetik.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea