Kategóriák: HírekTát

Megújult a táti városháza

Tát Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében korszerűsítette a Városháza épületét.

A város vezetés egyik kiemelkedő településpolitikai célja a környezeti fenntarthatóság biztosítása. Ennek megfelelően a fejlesztés elsősorban az épület energia felhasználásának csökkentését, és a megújuló energia használatát szolgálta. A projekt eredményeként a hivatal akadálymentes lett. A mintegy 36,04 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósított beruházásnak köszönhetően az épület fenntartási költsége jelentősen csökken.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt, TOP-3.2.1-16 kódszámú pályázati felhívás keretében Tát Város Önkormányzata a település régi, korszerűtlen Városháza épületét újította fel. A beruházás nemcsak az ott dolgozókat, hanem az ügyeiket intéző lakosságot is szolgálja. A beruházó kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élők speciális igényeire.

A mintegy 446 m2 alapterületű, 2 szintes irodaépület nem felelt meg a hatályos energetikai szabványoknak. Az épület hővesztesége magas volt, megújuló energiát pedig nem hasznosítottak. Az energiafelhasználás – és ezzel az üvegház hatású gázok kibocsátásának – csökkentése érdekében az épület külső falait és a padlásfödémet hőszigetelték, a korszerűtlen külső nyílászárókat 3 réteg üvegezésű és fokozott légzárású műanyag nyílászárókra cserélték.

Az épületben új, elektromos vezérlésű kondenzációs gázkazánt építettek be, és részben a radiátorokat is kicserélték. A megújuló energia hasznosítása érdekében 12 napelemből álló, hálózatra tápláló rendszert telepítettek az épület tetőszerkezetére, mely 10 kW névleges teljesítménnyel járul hozzá a Városháza elektromos igényének kielégítéséhez.

Az épületbe történő akadálymentes bejutáshoz mozgáskorlátozott rámpát építettek, és akadálymentes közlekedés megteremtése mellett akadálymentesített mosdót is kialakítottak, továbbá gondoskodtak az infokommunikációs akadálymentesítésről is.

A korszerűsített épület üzemeltetési költségei jelentősen csökkentek. A fejlesztés eredményeként az épület energetikai besorolása „GG”-ről (átlagost megközelítő) „BB”-re (közel 0 energiaigényű) javult.

A projekt címe: Tát Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése. Azonosító száma: TOP-3.2.1-16-KO1-2017-00005. A projekt összköltsége: 59,57 millió Ft. A támogatás összege: 36.040.000 Ft. A beruházás befejezése: 2019. 03. 29. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósult meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.