Kategóriák: EsztergomHírek

Író-olvasó találkozó és könyvbemutató Pifkó Céliával

Április 15-én, hétfő délután került sor Pifkó Célia első mesekönyvének bemutatására az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban.

A könyvet a Képmás kiadó adta ki, és Kádár Annamária ajánlásával jelent meg. Ez a könyvbemutató író-olvasó találkozó is volt egyben, a hozzánk ellátogatott gyerekek megismerkedhettek Céliával, beszélgetőtársa, Schmöltz Margit segítségével.

A mesekönyv A szörnyek a szobádban címet viseli, és címével ellentétben egyáltalán nem rémisztő, inkább humoros, tele van szeretetreméltó és kedves szereplőkkel, melyek könyvbéli megjelenítése Orosz Annabella illusztrátor érdeme. Hogy pontosan kicsodák és hol rejtőznek a szobában ezek a kedves szörnyek, azt a gyerekek többsége már tudta, ám a beszélgetés során még sok érdekes részletre is fény derült. Célia elmondta, hogy jegyzetfüzetet hord magánál mindig, amely nélkülözhetetlen az írás során. Ezekből az egy év alatt összegyűjtött gondolatokból született a könyv.

Az első szörnyecske Pipogya Motyogó volt, majd a további szereplők nevének megszületésével a figurák önálló életre keltek: Cidri a félős pityogó szörnyike; Gézangúz, a csápos csiklandó; Tintás Örn, a leglegebbszörny; Sezlony, aki az ágy alatt lakik, de elmondása szerint „Soha nem voltam, nem vagyok és nem is leszek az ágy alatt!” – és a többiek is mind kitalálták saját magukat, Céliának csak betűbe kellett önteni e népes társaságot. A találkozó során elhangzott a gyerekek szájából többek között a „Te is félsz a szörnyektől?” kérdés, majd Célia felolvasott a könyvből egy részlet, valamint azt is elárulta, hogy milyen könyveken dolgozik most, de ez az olvasók előtt most maradjon titok.

A könyv nagy érdeme, hogy továbbgondolható, hiszen azt hiszem nincs olyan ember, legyen szó akár gyerekről vagy felnőttről, aki ne félt volna már a sötétben; a következő találkozásunk is ezt célozza meg: Pifkó Célia könyvtárunk olvasótáborában is vendégünk lesz június 18-án 14 órától. Szeretettel várunk oda is minden érdeklődőt!

Zimonyi Zsanett

Fotók: Steindl Nóra