Ítélet a csaló anya-lánya páros ügyében

Hamis házassági ajánlattal csalt ki egy férfitól közel 2,5 millió forintot egy esztergomi nő és annak anyja. A bíróság mindkettőjüket felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőrendű vádlott és lánya, a másodrendű vádlott nem dolgozott, jövedelmük, megtakarításuk nem volt, 2016-ban több százezer forintos közüzemi tartozást halmoztak fel.

A sértett idős, leszázalékolt, személyiségzavaros férfi kazincbarcikai otthonából azért utazott a vádlottakhoz, hogy az elsőrendű vádlott által hirdetett autót megvásárolja. A sértett 550.000.- forinttal utazott Esztergomba, 360.000.- forintért megvásárolta az autót. A vásárláskor otthon volt az elsőrendű vádlott lánya is, így a sértett mind a kettőjüknek beszámolt az életéről, elmondta nekik, hogy egyedülálló.

A vádlottak ekkor roma nyelven kommunikálva megbeszélték egymással, hogy tévedésbe ejtik a sértettet és megszerzik a pénzét. Eltervezték, hogy a másodrendű vádlott színlelt házassági ajánlatot tesz a sértettnek, felajánlja neki, hogy éljenek együtt, miközben a valóságban a másodrendű vádlott 2011 óta élettársi kapcsolatban élt, három közös gyermeket neveltek a párjával.

A másodrendű vádlott közölte a sértettel, hogy szeretne vele élni, mert nagyon szimpatikus neki. A sértett elhitte a nő valótlan állításait és elfogadta az ajánlatot. Ezt követően a vádlottak különböző indokokkal összesen közel 2,5 millió forintot (1.910.000,- Ft készpénz és 524.527,- Ft ingóság) csaltak ki a sértettől.

Az Esztergomi Járásbíróság 2019. április 10-én hozott ítéletében társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt az elsőrendű vádlottat 1 év – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat pedig 1 év 7 hónap – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlottak és védőik 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn.

Tatabányai Törvényszék