Kategóriák: EsztergomHírek

Teljesen megújul Esztergom belvárosa

Sikeresen pályázott Esztergom Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására – az 550 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével, egy turisztikai sétánnyal kötik össze a várhegyet és a szigetet, megújulnak a zöld területek és a közparkok, új pihenőhelyek és közösségi színterek jönnek létre. A cél Esztergom belvárosának integrált és fenntartható megújítása.  

Sikeresen pályázott Esztergom Város Önkormányzata a TOP-2.1.2-15 kódszámú, a „Zöld város kialakítása” című felhívásra – ennek eredményeképp megkezdődött a Zöld Séta program megvalósítása. A cél a belvárosban lévő zöldterületek megújítása és közösségi színterek létrehozása, kihasználva a Belváros-Kis-Duna-Prímás sziget nyújtotta adottságokat. A projekt során a Széchenyi tér 14. szám alatti ingatlanon egy olyan közösségi tér épül, melyben többek között klubmozi, irodák, konferencia- és foglalkoztató szobák, konyhai részleg is helyet kapnak. Megújul a Kis-Duna sétány is, ahol a díszburkolás, a platán – és gesztenyefasor megújító kezelése és pótlása szükséges.

A TOP-2.1.2-15-KO1-2016-00003 azonosító számú projekt keretében a Lőrinc utca gyalogosbaráttá alakul, zöldfelületeket alakítanak ki a járda és az úttest között. Zöld pihenőkertet hoznak létre a Prímás-szigeten, valamint a Szent István kápolna melletti gondozatlan területen és a Bajnok utcában is közösségi kert és tér kerül kialakításra. Az 550 000 000 Ft európai uniós támogatás segítségével ezen kívül a Petőfi utcazöld „kazettáit” is visszaállítják, és sor kerül Esztergom zöld stratégiai dokumentumainak megalkotására.  A projekt a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató javaslata alapján valósul meg.