Fogházbüntetésre ítélte a bíróság a gyermekei után nem fizető apát

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte az Esztergomi Járásbíróság azt a férfit, aki három gyermeke után nem fizetett tartásdíjat, így összesen 915.000.- forintnyi adósságot halmozott fel az ítélet meghozataláig.

A férfinek házastársi kapcsolatából 1999-ben és 2004-ben, majd élettársi kapcsolatából 2008-ban született gyermeke. Az Esztergomi Járásbíróság kötelezte a vádlottat, hogy a gyerekek után fizessen tartásdíjat volt felesége és volt élettársa részére, ezt azonban nem tette meg, ezért 2017-ben 1 év – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. A férfi még ezután sem fizetett tartásdíjat, munkahelye csak a vizsgált időszak egy részében volt, az álláskeresők nyilvántartásából pedig törölték, miután nem fogadta el a felajánlott képzési lehetőségeket.

A vádlott a volt felesége vonatkozásában 730.000.- forint tartásdíjat, volt élettársa vonatkozásában pedig 185.000.- forint tartásdíjat halmozott fel az ítélet meghozataláig.

Az Esztergomi Járásbíróság 2019. március 26-án két rendbeli tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt a férfit halmazati büntetésül 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztése ítélte, mellékbüntetésül két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve elrendelte a 2017-ben kiszabott 1 év fogházbüntetés végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott három nap gondolkodási időt kért.

Tatabányai Törvényszék Sajtó

Megosztás