Kategóriák: Hírek

Térségünk látogatóközpontjairól tartottak konferenciát

Március 20-án, a lábatlani Gerenday Közösség Házban „Tudatos tervezés – Fenntartható Látogatóközpontok” címen tartottak konferenciát.

Térségünkben jelenleg négy helyszínen épül új látogatóközpont. Dorogon, a Reimann Bányászati Miniverzum. Lábatlanon a Dunamente Ökoturisztikai Látógatóközpont, Péliföldszentkereszten a Gerecse Natúrpark Látogatközpont és Nyergesújfalun a Crumerum látogatóközpont.

A konferencián Dinnyés István, Lábatlan város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta, hogy azért fontos ez a konferencia, hogy a térségünkben épülő látogatóközpontok fenntarthatók legyenek, tehát különböző programok egyes állomásai lehetnének a látogatóközpontok.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke a látogatóközpontok brand-jének felépítéséről beszélt, illetve nyugati példákat hozott fel a térségi turizmus fellendítésére.

Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke kitért arra, hogy fontos, hogy minden látogatóközpont örökbe fogadjon egy „aktív programot”, mellyel nagyobb számban válnak majd látogathatóvá az említett objektumok.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a jelenlegi identitás programokat elősegíti a látogatóközpontok felépülése, illetve összekapcsolja a komáromi, tatabányai és esztergomi lakosokat. Ezáltal megyénk különböző régióiban lakók megismerhetik egymás kultúráját és látványosságait. Jó példa erre, a Megyejáró Hódító Túrák programsorozat is, melyről korábban számoltunk be.

A konferencia második részében a cikkünk elején említett látogatóközpontok mutatkoztak be, majd a kávészünet után szakmai előadások vették kezdetüket. A konferencia végén pedig az egybegyűlteket megvendégelték.