Kategóriák: EsztergomHírek

18%-os béremelést harcoltak ki a Suzukis dolgozók

Újabb győzelmet könyvelhetnek el a magyar gépipari dolgozók: az esztergomi Suzuki menedzsmentje a dolgozók nyomására 18%-os béremelésbe egyezett bele – értesült a Mérce.

A japán vállalat vezetése az újonnan alakult szakszervezettel továbbra sem tárgyaltak. A japán cég menedzsmentje és a dolgozók képviselete december óta tárgyal a bérfejlesztésről, mégpedig a szokásosnál is egyenlőtlenebb helyzetben: a Suzuki a magyar törvényektől és gyakorlattól eltérően nem hajlandó elismerni szakszervezetet a területén, és csak az üzemi tanáccsal hajlandó tárgyalni.

Az év elején a dolgozók a Vasas Szakszervezet segítségével alapszervezetet szerették volna létrehozni, a menedzsment válaszként a választott titkárt elbocsájtotta, és megfélemlítette a szakszervezeti tagság iránt érdeklődő dolgozóit. A héten még a parlamenti ellenzék is kivonult a gyárhoz.

Az elbocsátás óta azonban a Vasas aktivistái nagy erőkkel vannak jelen az üzemben, és a szakszervezet iránti érdeklődés is élénk.

Az üzemi tanács és a vezetés az éves bónusz és a béren kívüli juttatások megemelt összegéről már szerdán megállapodott, pénteken pedig a Mércéhez a Suzuki újabb közleményt juttatott el. Ennek értelmében idén 18%-os bérfejlesztést hajtanak végre a gyárban, így a tavalyi 12.5%-os béremeléssel együtt két év alatt 30.5%-kal emelkedik a dolgozók bére.

A mérce teljes beszámolója itt olvasható el!

Megosztás