Kategóriák: Hírek

Február 22: Áldozatok világnapja

Február 22. tartják az áldozatok világnapját. Ennek alkalmából a rendőrség kigyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!

Ki az  áldozat?

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény nemcsak a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések sértettjeit, hanem mindazon természetes személyeket áldozatnak tekinti, akik bizonyíthatóan a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következtében szenvedtek hátrányt. Hátránynak tekintendő a testi vagy lelki sérülés (súlyos félelem, szorongás), az érzelmi megrázkódtatás (trauma, pszichés zavar) továbbá az a vagyoni kár, amely a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés okozott.

Ki segíthet?

Magyarországon a járási hivatalokban dolgoznak áldozatsegítő munkatársak, akik a fenti törvény alapján segítik az áldozatokat. Ezen kívül a Fehér Gyűrű áldozatvédelmi civil szervezet is segíti az áldozatokat.

Hogyan kaphat segítséget az áldozat?

Amikor a rendőrség munkatársai először találkoznak  az áldozattal (feljelentés megtételekor, helyszíni szemle alkalmával, a járőr kiszállásakor) átadják az elérhető támogatásokról  és azok igénylésének módjáról készült információs kiadványt.

Hol találhat még információkat az áldozat?

Komárom-Esztergom megye rendőrkapitányságainak ügyfélvárójában található egy információs fal, ahol az áldozatsegítéssel kapcsolatos információk megtalálhatóak.

Az interneten  is megtalálható minden információ>>

A civil áldozatsegítő szervezet lehetőségei

A magyar áldozatsegítő szervezet, a FEHÉR GYŰRŰ Közhasznú Egyesület a nyugat-európai áldozatsegítő szervezetek mintájára, 1989. december 21én alakult és 1992. óta tagja aktív tagja az Európai Áldozatsegítő Szervezetnek. A kelet európai országok között elsőként alakult áldozatsegítő szervezet, a magyar FEHÉR GYŰRŰ feladata, hogy konkrét és közvetlen támogatást ad, valamint segítséget nyújt a bűncselekmények – részben a szociális helyzetük miatt rászoruló – vétlen áldozatainak és hozzátartozóiknak információadás, lelki, egyes esetekben anyagi, valamint jogi és egyéb formában, továbbá kiáll és fellép a sértettek érdekeinek védelmében.

Elérhetőség: +36-1-312-2287 – vagy +36-1-472-1161 – www.fehergyuru.eu – fehergyuru@t-online.hu – 1055 Budapest, Szt. István krt. 1.