Hódító Túrákkal indul az identitás erősítését célzó pályázat

Sikeresen pályázott a Komárom – Esztergom Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására – a 167,16 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével a megye területén olyan közösségépítő és fejlesztő programok valósulnak meg, melyek hozzájárulnak a megyei identitás erősítéséhez, a ma észlelhető társadalmi, gazdasági és identitásbeli törésvonalak csökkentéséhez.

Sikeresen pályázott a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, konzorciumi együttműködésben a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft-vel a TOP-5.3.2-17 kódszámú, a Megyei identitás erősítése című felhívásra. A projekt célja a megyei közösségek erősítése, fejlesztése és azonosságtudatának növelése annak érdekében, hogy a két vármegye történelmi örökségéből, az ipari és történelmi várostípusok különbözőségéből és a regionális pozíció kettőségéből eredeztethető társadalmi, gazdasági és identitásbeli törésvonalak megszűnjenek, vagy nagymértékben csökkenjenek.

Ennek érdekében a megyei önkormányzat a projektben nagy hangsúlyt fektet a közösségszervező és építő rendezvények megvalósítására; a következő időszakban több, más-más témát felkaroló, nagyléptékű Értéktár-megyenapot, valamint számos kisebb közösségfejlesztési találkozót, kerékpáros rendezvényt, túrát szerveznek a megye területén. Közel 70 rendezvényre kerül sor, az első eseményt a tervek szerint március végén a Megyejáró Hódító Túrák keretében rendezik. A Megyénk körül megyünk körül mottóval ellátott pályázat keretében a felsoroltakon kívül létrejön egy Megyei Értéktár Applikáció is, mely részletes adatlapokon mutatja be az érdeklődőknek a megyei értékeket és a hozzá kapcsolódó eseményeket. A tervezett Partnerség a Megyénkért Tervező Applikáció (PMTA) olyan digitális felületként szolgál majd, melynek révén a partnerségi együttműködés módszerén alapuló információs kampányt, lakossági tervpályázatot vagy közösségi tervező műhelyt lehet lebonyolítani. További fejlesztés a Megyei Tudásmegosztó Applikáció létrehozása, valamint a Megyei Tudástár E-learning Program megvalósítása. Mivel egy térség jövőképe ma már elképzelhetetlen digitális megoldások nélkül, ezért 3 db kiválasztásra kerülő megyei község részére szakértői javaslatok kerülnek kidolgozásra egy közösségi tervező műhely keretében a „smart village” témakörben.

A TOP-5.3.2-17-KO1-2018-00001 azonosító számú projektnek köszönhetően a felsoroltakon kívül a megyei önkormányzat egyéb kommunikációs felületeket is kialakít, melyeken a projekt keretében megvalósuló közösségépítő és identitáserősítő programokról, a kapcsolódó közösségi eseményekről és hírekről informálódhatnak az érdeklődők. A projekt várhatóan 2021 elején fejeződik be.