Kategóriák: DorogHírekKesztölc

Teltház volt a Pilisi Szlovákok Bálján

Kesztölc rendezte idén a XX. Pilisi Szlovákok Bálját február 16-án, szombaton a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

Olyan sok meghívott vendég érkezett Kesztölcről, Dorogról, Piliscsévről, Pilisszántóról, Mogyorósbányáról, Sárisápról, Pilisszentlászlóról, Pilisszentkeresztről, Solymárról, Párkányból, Csobánkáról és több kisebb szlovák településről, hogy a galériát is meg kellett nyitni a nagyközönség számára.

A bálon részt vett Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke.

Dr. Völner Pál „Dobrý Večer” (szlovákul jó estét) kívánsággal köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kitért arra, hogy csodálatos az összetartás a szlovák közösségben, fontos ápolni a kultúrát, mindemellett már tárgyalások folynak, hogy ősszel ismét megalakulhasson a megyei szlovák önkormányzat.

Popovics György elmondta, hogy nagyon fontos megtartani a kisebbségi önkormányzatokat, köztük a szlovákot is. Ezért az őszi választásokon a szlovák nemzetiség is képviselje magát, hogy minél több helyen alakulhasson ismét szlovák önkormányzat. Fontosnak tartja továbbá a kisebbségi értékek megőrzését, segítését és ápolását.

A színes műsorok, beszédek – melyek szlovákul, majd magyarra fordítva is elhangzottak – nagy sikert arattak. A megyei értéktárba bekerült Kesztölci Pávakört pedig többszöri vastapssal buzdították. De Kesztölc testvértelepülésének, Mocsonoknak a férfikórusa is emelte az est hangulatát.

A Mosoly zenekar által biztosított hajnalig tartó mulatságon – a tánc és a kiváló hangulat mellett – a kesztölci termelők által felajánlott finomságokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. De a tombolákra is rengeteg adomány érkezett, melyet sok szerencsés boldogan átvehetett.

További fotók a bálról>>

Fotók: Juhász Sándor