Kategóriák: DorogHírekSport

Az Örök mérlegen ezúttal a Dorog-Soroksár mérkőzések

A Dorogi FC február 10-én, vasárnap a Soroksár SC csapatát fogadja az NB II. 23. fordulójában.

Jelenlegi ellenfelünk nem összetévesztendő az 1911-ben alapított, egykor szebb napokat megélt, több évadot is az NB I-ben töltött Soroksári AC (további nevein Er-so MADISZ, Vörös Lobogó Sortex, Soroksári ESE) egyesületével, amely sajnálatos módon 1968-ban megszűnt. Soroksáron is számos egyéb csapat működött, de a jelenlegi Soroksár SC egyiknek sem jogutóda. A főváros  XXIII. kerületének klubja éppen csak két évtizedes múltra tekint vissza (1999 óta működnek), noha címerében büszkén – ám ellentmondásos módon – 1905-ös alapítást illesztett.

Mai ellenfelünk ellen 2002. szeptemberében játszottuk legelső mérkőzésünket – mégpedig az NB II-nek nevezett harmadosztályban -, amely biztos, 2-0-ás dorogi győzelemmel zárult. A tavaszi visszavágót is mi nyertük, így az első közös idényben oda-vissza nyert a Dorog úgy, hogy ellenfele még a becsületgólig sem jutott. Nem úgy, a későbbi két évadban, amikor mindkét évben a sárga-feketék győztek oda-vissza, szintén a harmadosztályban, amelyet a változatosság kedvéért ekkor már valóban NB III-nak neveztek hivatalosan is, mégpedig a Duna-csoportban. A negyedik és még mindig ebben az osztályban sorra kerülő évadban viszont a Dorog visszavágott és nyerte mindkét mérkőzést. Legközelebb már a másodosztályban került össze a két fél 2016 őszén és azóta folyamatosan csoporttagok, ahol dorogi szemszögből az utolsó két egymás elleni mérkőzésre lehet emlékezni szívesebben, hiszen nem csak veretlenül hozta a csapat az említett bajnokikat, de legutóbb megérdemelt győzelmével a forduló meglepetését is szolgáltatta. A két csapat eddigi mérlege: 13 mérkőzés, 5 dorogi, 6 soroksári győzelem mellett 2 döntetlen, 17:17-es gólaránnyal. A legeredményesebb a dorogi gólszerzők sorából jelenleg is a csapatunkban szereplő Faragó Tomás 3 góljával úgy, hogy az elmúlt három egymás elleni meccsünkön is betalált, továbbá Csapó Károly és Szabó Pál pedig duplázni tudott. Az alábbiakban a részletes eredménylista a dorogi gólszerzők és az adott osztály feltüntetésével:

2002-03 – III.o. – DOROG-SOROKSÁR 2-0 (Bergendy, Csapó K.); SOROKSÁR-DOROG 0-1 (Csapó K.)
2008-09 – III.o. – DOROG-SOROKSÁR 0-1; SOROKSÁR-DOROG 3-1 (Joó)
2010-11 – III.o. – DOROG-SOROKSÁR 2-3 (Faragó Sz., Janetka); SOROKSÁR-DOROG 3-0
2011-12 – III.o. – DOROG-SOROKSÁR 3-0 (Szabó P., Kinyik, Héray); SOROKSÁR-DOROG 0-1 (Szabó P.)
2016-17 – II. o. – DOROG-SOROKSÁR 0-1; SOROKSÁR-DOROG 1-1 (Vigh Á.)
2017-18 – II. o. – DOROG-SOROKSÁR 2-2 (Faragó T., Sitku), SOROKSÁR-DOROG 2-1 (Faragó T.)​​​​​​​
2018-19 – II. o. – SOROKSÁR-DOROG 1-3 (Faragó T., Szedlár, Hegedűs)​​​​​​​

 

A dorogiak korábbi játékosai közül Pandur Péter kitérőkkel később Soroksárra igazolt, míg a Soroksár egykori játékosai közül szintén kitérőkkel előbb Hauser Dániel, majd Simon Attila pedig a Dorogot erősítette. További érdekességként megemlítendő, hogy a Soroksár jelenlegi vezetőedzője, a Ferencváros és az FC Porto többszörös válogatott hajdani játékosának, Lipcsei Péternek édesapja, Lipcsei Imre a Dorogban futballozott a hatvanas évek második felében.

Szabó Gyula