111 éve rendezték meg az ország első síversenyét Dorog és Csolnok között

Ma 111. éve történt – 1908. január 19-én rendezték hazánkban a legelső hivatalos síversenyt, amelyet Dorog és Csolnok között rendeztek – olvasható Szabó Gyula helytörténész Facebook oldalán.

Bizonyos szempontból Tokodot is érintőlegesen megemlíthetjük, ugyanis a rajt Dorog és Tokod határán lévő Körtelesi majorból indult, a Kis Kőszikla lábától. Az érintettek valamennyien a fővárosból vonattal érkeztek. Dorogon leszálltak, majd a rajthelyre igyekeztek – írja Szabó Gyula.

A versenyt a frissen alakult Magyar Sí Klub rendezte és még a résztvevő versenyzők neve is fennmaradt. Összesen nyolcan – Barcza Imre, Berán János, Büttel János, Fodor Károly, Hruby Ede, Madaras Jenő, dr. Serényi Jenő és Vigyázó János – neveztek.

A cél Auguszta-telepen volt. Fodor Károly 1 óra 28 perc 4 másodperccel nyerte ezt a történelmi futamot, míg Serényi Jenő 2 másodperccel lemaradva másodikként ért célba. Auguszta-telepről visszatértek a dorogi vasútállomásra és onnan indultak vissza Pestre. A nem mindennapi sportesemény A Nagy-Gete-hegyi síverseny néven vonult a sportörténetbe.

Szabó Gyula frissítése: Amit pedig feltétlen szeretnék még megemlíteni, hogy a dorogi sporttörténet kutatása során hallottam erről az érdekes eseményről, azonban hogy kerek legyen a kép és egy érdemleges bejegyzést lehessen írni róla, az a KEMMA oldalának köszönhető. A megyei hírpoltál írt tavaly erről, akik forrásként a Turistaság és alpinizmus 1932. március számát jelölték meg. A KEMMA által egy éve ilyenkor megjelent cikk adta az ötletet, hogy az idei évfordulón megemlékezzek róla. Az általam csatolt képmellékletet is onnan kölcsönöztem.

Megosztás