Kategóriák: HírekTokod

Tokodon bölcsőde létesült, Dágon az óvoda újult meg

19 millió forint európai uniós támogatás segítségével Tokodon új minibölcsőde létesült, Dágon pedig közel 42 millió forint európai uniós támogatás segítségével újult meg az óvoda épülete.

A Széchenyi 2020 program keretében 19,0 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével Tokodon új minibölcsőde létesült – az óvodai helyiségek átcsoportosításával, és új helyiségek kialakításával egy korszerű intézmény segíti a gyermekek elhelyezését a településen. Tokod Nagyközség Önkormányzata új minibölcsőde kialakítására pályázott és nyert támogatást a TOP-1.4.1-15 kódszámú, A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című felhíváson. A fejlesztés segítségével a településen működő 5 csoportos, 125 fős óvoda helyiségeit átcsoportosították, a gazdasági szárnyhoz közvetlenül kapcsolódva egy meglévő foglalkoztató helyiség igénybevételével pedig egy korszerű, akadálymentes, 7 férőhelyes minibölcsődét létesítettek. A bölcsőde működéséhez szükséges tálalókonyhát az óvoda konyhája biztosítja, a tejkonyha számára pedig az óvodai konyha mellett külön helyiséget alakítottak ki. A TOP-1.4.1-15-KO1-2016-00021 azonosító számú projektben a bölcsőde fűtését a meglévő fűtési rendszerről biztosították, amit korszerű, apríték tüzelésű biomassza kazán lát el hőenergiával. A könyvtár épületen tetejére szerelt napkollektorokkal segítenek rá a bölcsőde melegvíz ellátására. A projekt keretén belül a csoportszoba berendezésére, egy udvari homokozó, gyermekjátékok és az étkeztetéshez szükséges eszközök beszerzésére is sor került. A 19 000 000 Ft európai uniós támogatás segítségével a 21. századi követelményeknek és elvárásoknak megfelelő minibölcsőde létesült Tokodon, amely segíti az édesanyák munkába állását, és növeli a település népességmegtartó erejét is.

A Széchenyi 2020 program keretében 41,8 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével Dágon megújult az óvoda épülete – az energetikai korszerűsítés által a dolgozóknak és a gyermekeknek a mai kornak megfelelő körülményeket teremtettek, jelentős megtakarítást eredményezve ezzel az önkormányzatnak is. Dág Község Önkormányzata óvodai épületének energetikai korszerűsítésére pályázott a TOP-3.2.1-15 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhíváson.  Az épület fenntartási költségei igen magasak voltak, amit a rossz szigetelésű homlokzatok, a régi födém és nyílászárók, a rossz hatékonyságú fűtési rendszer okozott. A fejlesztésnek köszönhetően a fenti problémák kerültek kiküszöbölésre. A TOP-3.2.1-15-KO1-2016-00029 azonosító számú projekt keretében az épülethatároló falszerkezetek utólagos hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét is elvégezték a szakemberek, továbbá korszerűsítették a fűtési- és a világítási rendszert, napelemes rendszert építettek ki. A 41.826.284 Ft európai uniós támogatás segítségével megújult épület energiafogyasztása jelentősen csökkent, költségmegtakarítást eredményezve ezzel az önkormányzat számára, valamint megfelelő munkahelyi körülményeket teremtve az óvoda dolgozóinak és a gyermekeknek is.