Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

A megyében is téliesre fordult az időjárás

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét a megváltozott időjárási körülményekre!

A hóesés beköszöntével, nem csak melegebben kell öltözködnünk, de a megváltozott időjárási körülményekre is tekintettel kell lennünk, a váratlan helyzetekre való felkészülésben.

Eljött az ideje, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül. Hogy ez mit jelent?

  • Ha útnak indulnak, minden esetben tájékozódjanak az aktuális időjárási- és útviszonyokról és csak megfelelő műszaki állapotú, téli időjárásra felkészített (téli gumi) gépjárművel tegyék, illetve a szokásosnál többet tankoljanak.
  • A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon).
  • A mobiltelefonjukat indulás előtt mindig töltsék fel, vigyenek magukkal meleg italt termoszban és száraz élelmet.
  • Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal közlekedjenek. A tömegközlekedést választók számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre.

Megyénk területén elsősorban a Gerecse és a Vértes hegységekben fekvő településeket érinti legjobban a havazás. Az igazgatóság folyamatosan követi az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzését csakúgy, mint a közútkezelő vállalat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján december 15. (szombat) egész napos havazás, a megyénkben a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás várható. A főutak burkolata többnyire latyakos, de Esztergom környékén havasak az utak burkolata.

mielőtt útnak indulna…

  • Ellenőrizze a jármű műszaki megbízhatóságát, az önmentéshez segédeszközöket (kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem, innivaló, stb.).
  • Járművével teletankolt állapotban induljon el, így ha elakadt, hosszabb ideig fűthet vagy töltheti fel mobiltelefonját is.
  • Mielőtt útnak indul, tájékozódjon az időjárásról és az útviszonyokról. Hallgassa a helyi rádiókat, vigyen magával feltöltött mobiltelefont és a segélykérő telefonszámok jegyzékét, ha elakadt jól láthatóan jelezze és húzódjon az út szélére, járművét ne hagyja ott, ne induljon el a bizonytalanba, kérje, illetve várja a segítséget, ha többen elakadtak, fogjanak össze, segítsék egymást, -ellenvetés nélkül hajtsák végre a kárfelszámoló erők tagjainak utasításait.

otthonában…

  • Megfontolandó, hogy ivóvízből (ásványvíz), nem romlandó élelmiszerekből, gyógyszerekből néhány napra elegendő tartalékot képezzünk.
  • Érdemes hordozható alternatív fűtőtestet vagy tűzhelyet készenlétbe állítani, és vegyes tüzelés esetén felhalmozni tartalékokat tüzelőanyagból.
  • Legyen elérhető helyen elegendő mennyiségű meleg ruházat, amely lehetővé teszi a többrétegű öltözködést
  • Fontos, hogy víztelenítsük a kinti csapokat, nehogy a fagyás miatt elrepedjenek a csövek, és a víz elárassza a házat

biztonságunk érdekében…

  • Hagyományos tüzelőberendezés esetén (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre
  • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldódott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben
  • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
  • Praktikus beszerezni szén-monoxid érzékelőt, amely életmentő is lehet!
  • Soha ne fogyasszunk alkoholt a hideg elleni védekezés céljából!
  • Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal közlekedjenek. A tömegközlekedést választók számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a Komárom – Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (http://komarom.katasztrofavedelem.hu/) honlapját is!

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatni fogja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Kérjük figyeljék közleményeinket!