Kategóriák: DorogHírekKék hírek

Kegyetlenül bánt gyermekével egy dorogi anya, vádat emeltek ellene

Az Esztergomi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azzal az anyával szemben, aki italozott, csavargott, illetve súlyosan elhanyagolta a gyermekét.

A vádlott egyedül nevelte a 2010-ben született kislányát, akivel Dorogon, egy önkormányzati lakásban éltek. Az illetékes hatóság 2017 májusában a sértett védelembe vételét rendelte el, mert az asszony rendszeresen ivott, továbbá az alkalmi ismerőseivel, illetve barátaival több napon keresztül csavargott, szórakozott, miközben a gyermekét vagy magával vitte, vagy véletlenszerűen másra bízta.

A szülő a hatóságok többszöri felhívása ellenére sem változtatott az életvitelén, így amikor műkörmöshöz ment, a sértettet egy rövid ideje megismert családra bízta, ami ahhoz vezetett, hogy a kiskorú szexuális bűncselekmény áldozata lett – az elkövetőt időközben elítélték. Az asszony nem tartotta szükségesnek a kislány pszichológus szakemberrel történő segítését, a trauma feldolgozását.

A vádlott nem tartotta tisztán a gyermeket, a ruhái rendezetlenek, koszosak, dohányszagúak voltak, több alkalommal nem az életkorának megfelelő méretű ruhát hordta.

Az anya  2017. július 09-én, az esztergomi Mária Valéria hídon tartózkodott ittas állapotban, hangosan kiabált, és megpróbált leugrani az aktuális partnerével együtt, miközben az akkor hét éves sértett is velük volt, aki rendkívül megijedt, remegett, míg a rendőrök kiérkeztek.

Többször előfordult 2017 nyarán az is, hogy az asszony vásárolni indult a lakásból, ahová több napon keresztül nem tért vissza, így a sértettnek megfelelő váltóruhát, élelmet, tisztálkodási lehetőséget nem biztosított. A kislány sokszor tanúja volt a vádlott és férfi ismerősei italozásainak, illetve akkor és ott aludt el, ahol éppen az édesanyjával tartózkodott. Az asszony rendszeresen annyira leittasodott, hogy a kiskorú felügyeletét nem tudta ellátni.

A vádlott a szülői kötelezettségét súlyosan megszegte, és ezzel a kislánya testi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A gyermeket az idén nevelőszülőnél helyezték el.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotó: illusztráció