Kategóriák: EsztergomHírek

Könyvtári Éjszaka Esztergomban

Sokat foglalkoztatja a szakembereket, könyvtárosokat, tanárokat az a probléma, hogy hogyan lehetne népszerűsíteni az olvasást, a könyvtárhasználatot a diákok körében. Hiszen ez az a korosztály, amelyet nehéz megszólítani, nem könnyű őket becsalogatni a könyvtár falai közé.

Ez motivált minket is az esztergomi könyvtárosokat, amikor összeültünk és egy egész éjszakás programot dolgoztunk ki arra, hogy diákoknak tartalmas, élménnyel teli programot szervezzünk meg. Be kell vallani, nem kis feladat, de a kihívások mindig adnak valami pluszt is, amiből aztán építkezni tudunk a továbbiakban. 2009 óta idén, november 16-án került nyolcadik alkalommal megrendezésre a Könyvtári Éjszaka, amely most már kihagyhatatlan programja az esztergomi városi könyvtárnak. A kolléganőknek már nagy rutinjuk van a rendezvény  megszervezésében és  lebonyolításában . A 21 középiskolás diáknak felejthetetlen élményben volt részük. Voltak közöttük olyanok, akik már nem első alkalommal vettek részt az eseményen. Ezért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy alkalmanként más és más foglalkozások legyenek, és igyekszünk mindig valami új elemet becsempészni, kicsit változatosabbá tenni a programot.

A részvétel „kritériuma”, hogy minden jelentkező hozza el magával kedvenc olvasmányát, legyen az regény, novella, vers…   Az est folyamán két részletben mutatták be a résztvevők a magukkal hozott kedvenc olvasmányukat. Tartalmas, érdekes beszélgetés szokott kialakulni. A felhívásban szerepel még, hogy hozzanak magukkal hálózsákot is, de meg kell mondani, hogy eddig még egy alkalommal sem került sor alvásra –esetleg egy kis hajnali bóbiskolás fordult elő – hiszen nagyon pörgős az éjszaka. A program drámapedagógia foglalkozással kezdődött Vereckei Réka tanárnő vezetésével. Ezt követően Sohonyai Edit írónő tartott egy nagyon érdekes egyéni humorral fűszerezett előadást a nemek közötti viselkedéskultúráról.  Sajátos stand-uppal Sohonyai Edit hamar megtalálta a közös hangot a gyerekekkel. Az első egy-két percben kicsit megdöbbentek, hogy itt áll előttük egy komoly felnőtt, aki viccesen és az ő stílusukban beszél hozzájuk. Majd ezt követte a közös pizzázás. Az éjszaka meglepetésvendége a Csavar Színháztól érkezett Gál Tamás személyében, aki a „ A helység kalapácsa” című előadásával a megszokott magával ragadó előadásmódjával kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Ezt követően Horváth Zoltán a társasjátékok nagy lebonyolítója vette át a terepet, és hajnalig tartó társasjátékozást bonyolított le.  De volt még nyelvi fejtörő és különböző ügyességi játék, amelyet a kolléganők készítettek elő.

De nézzük, hogyan látták, hogyan élték meg ezt maguk a részvevő diákok:

„Először voltam ezen a rendezvényen. Eléggé meglepődtem, mivel arra számítottam, hogy egész este könyveket fogunk olvasni és beszélni róla. Amikor elkezdtük és túlvoltunk a bemutatkozáson nagyon szórakoztató és érdekes programok következtek. Ez nagyon tetszett nekem. Úgy gondolom, ha tehetem jövőre is részt veszek a Könyvtári éjszakán.”

„Negyedik alkalommal vettem részt a Könyvtári éjszakán, ahol változatos programok voltak, és igazán érdekes emberekkel ismerkedtem meg. Örülök, hogy idén is megszervezték a könyvtárosnők, remekül meg volt szervezve.”

„ Nagyon jól éreztem magam a könyvtári éjszakán. Ez egy remek kezdeményezés és hihetetlenül jó hangulatban eltelt 12 órát ad számunkra. Remélem továbbra is győzik energiával és fantáziával a szervezést. Ötletként azt tudnám adni, hogy előre meg lehetne adni egy novellát, amelyről közösen kifejtenénk a véleményünket. Köszönöm remek volt!”

„Az előadások, foglalkozások szórakoztatóak és fejlesztő hatásúak voltak. Egy percig sem unatkoztam. Semmiben nem volt hiányom, a társaság tökéletes volt. Az egyetlen baj annyi, hogy csak évente 1X kerül megrendezésre!”

„ Jó társaság gyűlt össze, melyek következtében jó hangulat alakult ki. A programok szerintem élvezetesek voltak, építő jellegűek és sok új embert ismerhettem meg.”

„ Nagyon jó volt! Szívesen jövök máskor is, hogyha megadatik. Teljesen elégedett voltam mindennel és szerintem ezen már nem lehet javítani, hiszen tökéletes!”

„Nagyon sok pozitív élményben gazdagodtam! A csapatépítő- és memóriajátékok nagyon jók voltak! Az est fénypontját a művész úr adta!”

„ Fergeteges este telt el e helyen, melyet felettébb élveztem. Perceit teljes egészében szerettem és élveztem. 2019-ben megjelenek!”

A célunk az volt, hogy a fiatalokat becsalogassuk a könyvtárba, és egy életre szóló élményt adjunk számunkra. Tapasztalatunk az, hogy ezek a diákok visszatérő látogatói és használói lesznek a könyvtárnak.

Nagy Katalin

Fotók: Steindl Nóra