Kategóriák: EsztergomHírek

Mestereket avattak Esztergomban

A régi céhes hagyományok szerint, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett ünnepségen, idén 18 szakma képviselőjeként 91 mester vette át oklevelét, november 9-én, Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

Az eseményen dr. Parragh László köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke tartott beszédet.

Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke az oklevelek átadása előtt elmondta kereskedelmi és iparkamarák közül arányaiban az elmúlt években Komárom-Esztergom megyében kaptak a legtöbben mesteri címet. A hiányszakmákban államilag támogatott mesterképzésnek is köszönhető, hogy 2015 és 2018 között, négy év alatt összesen 608 mestert avattak.

Kovács Károly, fő ceremónia-mester felelevenítette a régi céhes hagyományokat és emlékezetett arra, hogy először 1999-ben rendeztek hasonló mesteravatót, amikor a mostanihoz hasonlóan a mészáros céh 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok céhének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató látómesterekkel.

A mesterek avatása után öt személynek aranykoszorús mester címet adományoztak. A cím adományozásához mesteri címmel kell rendelkezni, valamint legalább 30 év tevőleges szakmai múltat kell igazolni. Az arany koszorús mesterek részére kitüntető jelvényt, oklevelet és emlékplakettet adtak át.

Az adományozó testület döntése szerint Aranykoszorús Mester címet vehetett át Bagdi Gábor, esztergomi kőműves mester, Bartus Béláné Szabó Margit, tatabányai dísznövénykertész és virágkötő mester, Fekete János, esztergomi autószerelő mester, Horváth Mária Katalin, kisbéri fodrászmester és Kishalmi László tatabányai villanyszerelő mester.

Forrás: kemkik.hu / dorogimedence.hu
Fotók: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Megosztás