Kategóriák: EsztergomHírekSport

Esztergomi sakk sikerek Budapesten

Október 25-én rendezték meg a Törekvés Kupa 60 éven felüliek sakk villámversenyét két csoportban, a Törekvés Művelődési Központban Budapeten. Az eseményen két helyi sakkozó és képviselte magát.

A mesterek és a 2100 Élő alattiak külön versenyeztek. Az országos jellegű esemény nemzetközivé vált, mert Kanadából és Ukrajnából is érkezett játékos. 78 fő szerepelt a 2100 alattiak mezőnyében, köztük két Esztergomban élő sakkozó: Erdő Tamás, valamint Balázs András, aki egyébként Nyergesújfalu csapatában játszik.

Balázs Andrásnak olyan jól ment a játék, hogy nagy küzdelemben sikerült is megszereznie az aranyérmet a kilencből elért 8 ponttal veretlenül. Vele azonos pontot ért el Nagy Gábor Fide mester, de a kiírás szerint ilyenkor az idősebb versenyző a kedvezményezett (András a három évével). A sikert kupával, aranyéremmel, oklevéllel és pénzdíjjal jutalmazták.

A másik esztergomi játékos, Erdő Tamás kiemelkedően szerepelt. Sorban meglepte ellenfeleit furfangos, ravasz lépéseivel és esélyesebb játékosok ellen diadalmaskodott. Nagy örömükre 7 pontjával megszerezte a 4. helyezést (pedig a 62. volt a rangsorba). Teljesítménye mesterjelölti szintű volt.

A nívós eseményen egyébként 6 díjat adnak ki a helyezés alapján, illetve különdíjat kap a legidősebb, a legjobb külföldi, a legjobb vidéki, a legjobb női versenyző, mindemellett sorsolással egy szerencse díj is van, amit a helyezetlenek közül kaphat valaki. A legidősebb játékos idén 97 éves volt!

„Ez a rendezvény nem egy klasszikus verseny. Az igazi célja a játék öröme 2×5 perces gondolkodási idővel. Jó érzés tapasztalni 80 év fölöttieknél is a szellemi frissességet. Nekem ez a gyors döntéseket igénylő műfaj a kedvencem. Ne tévesszen meg az elnevezés, mert országos ugyan, de nem egyenlő a Magyar bajnoksággal, amit a Magyar Sakkszövetség szervez.” – mondta el portálunknak Balázs András.

Fotó: Balázs András egy korábbi sakkversenyen