Kategóriák: DorogHírek

A könyvtárosok réme elillant

„A jó szerencsének hála, odaillően szólítottátok a Vasorrú Bányát, ügyesen forgattátok a különleges Könyvtári Hírmondó újságot, a sorok között olvastatok, sporthíreket lapoztatok, fogyókúrás hirdetésre és álláshirdetésre jelentkeztetek, titkos üzeneteket fejtettetek meg, és a varázskalap is útba igazított Benneteket, kedves kalandorok!” – gratulált Horváth Zoltán játékmester a Zrínyi iskola 3. b osztályának mint első résztvevő csoportnak, a Titkok Könyvtára kalandjáték nyitányán…

Majd közel 100 fő vett részt október 5-én a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és a Játékkunyhó közös szervezésű, Titkok Könyvtára című programján.

Egy különleges újsággal a kézben indulhattak kalandra a családok és diákok a Titkok Könyvtárában.  Az újság teli volt apró- és álláshirdetéssel, kis színes hírmorzsákkal, népszerű sporthírekkel, titkos üzenetekkel. Ezeket ügyesen értelmezve a kalandorok izgalmas feladatokhoz jutottak el. A színes nyomozás során jeleket leltek. Ha minden nyomot összegyűjtöttek, nem volt más hátra, mint hogy kinyissák a 3840-es aktát rejtő széfet, felfedjék annak tartalmát, és a gyanúsítottak közül leleplezzék a Könyvtárosok Rémét!

Szabó-Berghauer Zoltán könyvtárvezető elmondta, ő a Könyvtárosok Réméről csupán annyi sejtéssel rendelkezett, hogy a tettes kopasz és elegáns pöttyös nyakkendőt visel, hiszen ő szemtanúként segítette a nyomok megszerzésében a játékosokat. Nagyon örült a sok játékos kalandornak, és sikeresnek tartotta a programot. Megígérte, hogy a kaland folytatódni fog az egykori Bányatiszti Kaszinó épületében működő könyvtárban.

Horváth Zoltán, a játék létrehozója, a Játékkunyhó alapítója hozzátette: – A játék igazi kihívás volt, hiszen nem volt könnyű eljutni a széfhez, de a játékosok visszajelzései mind folytatásra buzdítanak. Titkos helyszínek nyíltak meg és a látogatóknak remek alkalom volt, hogy a könyvtár működését jobban megismerjék.

Gurinné Pintér Gabriella intézményvezető helyettes pedig hozzátette: – Gyermekkönyvtárosként öröm volt látni, hogy az iskolai csoport látogatása után szülőkkel, testvérekkel visszatértek a gyerekek, megmutatni a kalandot családjuknak. A könyvek és az olvasás szeretetét kívántuk továbbadni játékos formában ezen a délutánon.

A program többszörösen elérte célját, hiszen helytörténeti ismeretekben gazdag, a könyvtárosok tevékenységét megmutató játék iránt, azóta több könyvtár is érdeklődött.

A program az Országos Könyvtári Napok keretében valósult meg, az Informatikai és Könyvtári Szövetség kezdeményezéséből és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Horváth Zoltán