Kategóriák: DorogHírek

Dorog: a nyugodttá tett város

Nem sokat gondolkoztak a dorogi zsaruk a válaszon arra a kérdésre, mitől ilyen nyugodt a városuk – Végh Attila (police.hu) készített interjút a dorogi rendőrökkel.

Szerényen, ám büszkeséggel vallják egyöntetűen, ők tették azzá, az utóbbi évtizedben évről évre ugrásszerűen nő a helyi polgárok biztonságérzete. Ezt tavaly az Év Rendőrkapitánysága címmel koronázták meg – írja a rendőrség a honlapján.

Az egykori bányászvárosban már csak az emlékekben él, hogy egykor innen látták el szénnel az országot. A kisváros nem halt meg a bányák bezárásával, fejlődik, sok a munkalehetőség, de a beruházás is a szakorvosi rendelőtől a sportcsarnokig. Hét éve pedig egy új, modern rendőrkapitányság is bekerült ebbe a sorba.

– Hatéves koromtól dorogi, negyedszázada rendőr vagyok, az utolsó tíz évben pedig a Dorogi Rendőrkapitányság vezetője – kezdett a bemutatásba Krasula János ezredes, aki nagyon büszke arra, hogy a város és a környező 14 település rendjére vigyázó 56 fős állomány kivétel nélkül helyi, környékbeli kollégákból áll. – Jó szolgálatszervezéssel megoldjuk, hogy mindig, mindenhol legyen rendőr az utcákon. A környék foglalkoztatási lefedettsége kiváló, ez és az állandó jelenlétünk, az állomány elhivatottsága hozta együttesen azt az eredményt, hogy 2017-ben 13,5 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma. Ez 2010 óta 61 százalékos csökkenés, amit a 74,9 százalékos nyomozáseredményességi mutatóval tudunk párhuzamba vonni. Dorogon szinte ismeretlen fogalom a gépjárműlopás, de a kocsifeltörések száma sem több évi két esetnél. A helybeliek érzik ezt, érzik a biztonságot, szeretik, tisztelik a rendőröket, akik ezt megteremtették. A város vezetői, lakosai velünk együtt büszkélkednek az elnyert címre, Komárom-Esztergom megyében ez a kis kapitányság lett a legjobb.

Matuz Dániel alezredes, bűnügyi osztályvezető szerint Dorogon az alkalmi lopásokból van a legtöbb, szó szerint alkalom szülte tolvajokat kell keresniük. Üzletekben felejtett pénztárcát, kertben hagyott fűnyírót látnak meg, majd visznek el. Az utóbbi időkben egy klasszikus sorozatbetörésük volt:

– Tavaly augusztusban kezdődött a sorozat, és nyár elejére már jogerős ítélet született az ügyben, gyors volt az igazságszolgáltatás. Nem volt egyszerű, 18 környékbeli családi házba tört be a nyomok alapján ugyanaz a betörő. Később kiderült, korábban nem volt büntetve, így nem került képbe, példás életet élt, legalábbis a külvilág ezt látta. A klasszikus talpas nyomozómunka hozta meg a gyümölcsét. Tényleg lejárták a lábukat a kollégáim, mire olyan információkhoz jutottak, hogy a helyszínek környékén mindig feltűnt egy bizonyos férfi. Az utolsó akciójánál tetten értük, ez volt a döntő bizonyíték, akkor fogtuk el, amikor egy házból egyik kezében a zsákmánnyal, a másikban a feszítővassal sétált ki. Azóta nem volt betörés Dorogon és a környéken.

Felderítetlen rablás sem terheli a számlájukat. Sajnos szomorú statisztika, hogy az utóbbi három évben a dorogi rablások mindegyikében fiatalkorúak játszottak főszerepet. Idén egy éjjel-nappali italboltban ütöttek le egy idősebb férfit, még aznap elfogták a tettest. Matuz alezredes szerint az eredményesség a legjobb bűnmegelőzési propaganda, van visszatartó ereje a nyomozóknak:

– Nyugodt a város, de a dorogi zsaruszlogen szerint mi tettük azzá. A helyi csibészek hűvös helyen töltötték a nyarat, van idejük gondolkodni, érdemes-e Dorogon törvényt sérteni.

Mielec Péter őrnagy, a körzeti megbízotti alosztályvezető szerint a csoportosítások megszervezésével el tudták érni, hogy kilenc körzeti megbízottal teljesen lefedjék a várost és a hozzá tartozó településeket.

– A csoportok tagjai több településre is ügyelnek, így nincs olyan, hogy egyetlen hozzánk tartozó falu is rendőr nélkül maradna. A folyamatos lefedettséget a járőrszolgálatokkal is megerősítettük. Jellemző, hogy a nyári szezon leggyakoribb segélykérése csendháborítással volt kapcsolatos, néha elszabadult egy-egy bulin a hangulat, de kezeltük. Szomszédvita, családi veszekedés mindig akad, és a rendőrnek kell igazságot tenni, nem könnyű. A bányászromantika, a heti műszak utáni „ereszd el a hajam” mulatozások, majd az azt követő verekedések korszakának vége, közterületi bűncselekmény hosszú ideje nem történt. Egy öreg dorogi kolléga mondta annak idején: „Fiúk, a jó rend­őri munka az, amikor nincs munka.” Ennek az alapjait mi raktuk le, egy igazi csapat agilis, hajtós rendőrökkel.

Ezt erősíti meg Csongrádi Norbert zászlós, körzeti megbízott is:

– Speciális a munkánk, hiszen német, szlovák, roma kisebbség is él a városban, sok az idős polgár, igénylik, hogy naponta lássák a rendőrt, ismerünk mindenkit. Mi vállaltuk fel az iskolarendőri feladatokat is. Ez az egyik legnemesebb szolgálat, megtanítani a kicsiket a közlekedési szabályok alapjaira, arra, hogy a rendőrben maximálisan megbízhatnak.

Flórián Ádám törzsőrmester, járőrvezető jogi igazgatásszervező diplomát is szerzett. A tiszthelyettes büszke, hogy helyi zsaru lehet:

– Dorog nyugodt, de ez a kihívás, hogy meg is tartsuk ilyennek. Magam is környékbeli vagyok, és jólesik hallani, amikor hazamegyek, hogy elismerően nyilatkoznak rólunk a polgárok, a „mi rendőreink” jelző mindent elmond. Célom persze, hogy egyszer a végzettségemnek megfelelő munkakört töltsek be, de a járőrszolgálatot is nagyon szeretem.

A dorogi közlekedéssel nincs baj, de a városon kívül már vannak kritikus pontok. A zsaruk ezt is meg tudják oldani. A személyi sérüléssel járó balesetek csökkentése a cél Dorogon is, a rendőrök hatalmas energiát fektetnek a megelőzésbe. Van egy szakasz az 1119-es úton hatalmas kanyarokkal, ahol remek az aszfalt, az út vonzza a motorosokat az ország minden szegletéből, halálos szerencsétlenségek is történtek már itt. A veszélyt jelző táblák mellett a zsaruk egy új módszert vetettek be.

495 ezer nézője volt már annak a filmnek, amit egy helyi motorosüzlet tulajdonosa segítségével készítettünk el, közösségi oldalakon osztottuk meg, sokkoló képekkel mutattuk be az útszakasz veszélyeit – magyarázta Cserődi Péter főhadnagy, rendészeti főelőadó. – Most avatunk még egy ilyen táblát egy másik úton is, ha csak egy motoros elkerül egy balesetet ezek hatására, már nyertünk.

VÁLOGATOTT ELŐADÓ

Szlamnik Renáta főtörzsőrmester a kapitányság arca. A szabálysértési előkészítő alosztály előadója parancsnokai szerint sokat tett azért, hogy a dorogiak ebben is a megye legeredményesebbjei legyenek. A főtörzsőrmester emellett NB II-es kézilabdás az esztergomi csapatban, és tagja a magyar rendőrválogatottnak, amellyel idén Göppingenben hatodik lett a zsaruk Európa-bajnokságán. A heti három edzést sokszor nehéz egyeztetni a szolgálattal, de a dorogi zsaruk büszkék Renáta sportsikereire. Nincs olyan probléma, amit ne oldanának meg.

Riport: Végh Attila (police.hu)
Fotók: Béres Márton (police.hu)