Kategóriák: Hírek

Szolnok város lehetőségei és látnivalói

Az Alföld közepén, a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál található Szolnok városa. A Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyeként is ismert település első soron természeti adottságainak köszönhetően számos lehetőséggel és jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik.

A Budapesttől nagyjából 100 km-re található Szolnok városa természeti kincseinek: a napsütötte órák nagyobb számban való előfordulásának és az itt találkozó folyóknak köszönhetően remek termőföldekkel rendelkezik. Emellett jelentős termálvízforrással is büszkélkedhet a térség.

A város gazdaságát korábban leginkább a jó termőföldeknek köszönhetően a mezőgazdaság, illetve az olajipar határozta meg. Napjainkra gazdasági szerkezete jelentősen átalakult, és számos kis, közép-és nagyvállalkozás is megtelepedett a város területén, amelyek lényegesen megváltoztatják a térség iparának színezetét, és az álláslehetőségek sokszínűségéről is gondoskodnak, melyekről a Szolnok munkák weboldalon tájékozódhat. Szolnok megyeszékhely lakosságának foglalkoztatottsága a legnagyobb mértékben azonban a kereskedelem terén mutatkozik meg.

A város idegenforgalmára számos ember alkotta építmény, a kultúra különböző megnyilatkozásai, széles választékkal rendelkező programkínálat és természeti jelenségek is egyaránt meghatározzák.

A Tisza holtágai az ártérben remek kirándulóhelyeket biztosítanak az idelátogatók számára. Emellett a horgászat kedvelőinek is remek lehetőségeket biztosít a térség vízrajza és élővilága.

A város egyik építészeti remekműve a Tiszavirág gyaloghíd. A 2011-ben átadott építmény formatervezése az egyik szimbolikus jelentőségű, minden év júniusában megismétlődő helyi természeti jelenség főszereplő állatfaja előtt tiszteleg. A kérészek ilyenkor többévnyi lárvaállapot után, kifejlődött formájukban kétségbeesett násztáncba kezdenek az esti órákban a folyóvíz tükrén, hogy az ebben az imágó állapotban eltöltött, csupán párórányi életük során párosodni tudjanak, és lerakhassák petéiket, mielőtt utoléri őket a naplementével bekövetkező végeztük. A nap végeztével a folyó tükrére lerakott peték elmerülnek a vízben, és ezzel újabb nemzedéknyi tiszavirág fejlődése veszi kezdetét. Folytonos működésben tartva ezzel élet és halál körforgását.

A szolnoki tiszavirágzás előtt rendezvény is tiszteleg. Nem csupán a gyaloghíd kérésztestre emlékeztető formatervezése, de a Szolnoki Tiszavirág Fesztivál zenei és gasztronómiai kínálata is fejet hajt az itt élő rovarok és ikonikus párzási szokásuk előtt. Emellett Csokoládéfesztivál, Őszi Művészeti Hetek, Ételkorzó és Gulyásfesztivál is várja az idelátogatókat a város programkínálatában.

A város kulturális színtere is virágzónak mondható. A Szigligeti színház és az ország legrégebbi, máig is működő művésztelepe, a Szolnoki Művésztelep országos ismeretségnek örvend. Emellett számos múzeum és művelődési ház várja a kultúra iránt érdeklődő látogatóit.

A családosok számára kiváló lehetőséget nyújthat még a szolnoki RepTár repülőmúzeuma, és az ország első interaktív sörmúzeuma, a Szolnoki Sörárium, amely a gyerekek számára is gazdag programkínálattal kecsegtet.

Megosztás