Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Megye gazdasági területeinek katasztere és tematikus utak stratégiája

Elkészült a megyei gazdasági terület kínálati kataszter és az egyedi turisztikai attrakciókra fűzhető tematikus utak stratégiája.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat konzorciumi partnereivel, a kormányhivatallal és a megyei területfejlesztési Kft-vel 344 M Ft –os programot valósít meg „Foglalkoztatási paktum megvalósítása Komárom-Esztergom megyében” címmel. A TOP-5.1.1-15-KO1-2016-00001 projektben 2017 májusától indultak el azok a képzési és foglalkoztatási programok, melyek során 223 hátrányos helyzetű álláskeresőt vonnak be, közülük 97 fő álláshoz jutását segítik elő, és 64 fő részére a tartós foglalkoztatás lehetőségeit teremtik meg.

A projekt lehetőséget nyújt közvetlen helyi gazdaságfejlesztési tevékenységekre is, melyek hozzájárulhatnak a foglalkoztatás javításához. Ennek keretében elkészült az Esterházy örökség, az ipari-bányászati múlt emlékeire és a természeti, táji értékekre építő turisztikai szolgáltatásfejlesztési stratégia és marketing terv.

A tematikus túraútvonalakhoz kapcsolódóan felmérték a turisztikai programcsomagok későbbi kidolgozását megalapozó meglévő és tervezett szolgáltatási elemeket. Minden tematikus kínálat esetében a legfontosabb látogatóközpontok és bemutatóhelyek fejlesztése még folyamatban van, de később ezek lesznek majd egy tematikán belül egy szűkebb földrajzi egység központi szolgáltató, programszervező központjai, egyúttal a csomagajánlatokban szereplő legfőbb attrakciók is. Ilyenek az oroszlányi és a dorogi bányászati múzeum, a tatabányai Gerecse kapuja, a lábatlani Gerenday arborétum és a Gerecse Naturpark látogató központjai, Keltike ház, a vár és kastélyprogram megyében megvalósuló beruházásai. Ezzel párhuzamosan az egyes helyszínek profiltisztítása, szolgáltatási struktúrájának (beltéri és kültéri) kialakítása is folyik, ami alapvetően fogja befolyásolni a csomagajánlatok konkrét szabadidős tartalmi elemeit. A többi kisebb bemutatóhely, egyedi szolgáltatás csak ezekre épülve, ezeket kiegészítve építhetők majd be a kínálatba.

A stratégiában javasolt tematikus útvonalak:
I. Szénbányászat: A Zsigmondyak és a szén nyomában…
II. Kőbányászat: Kő kövön…marad: Az időtálló szépség ezernyi arca
III. Malmok: A malmokban se malmozzon: Mesebeli vízimalmok nyomában
IV. Az Esterházyak öröksége
V. A természet ölelésében: 2 térség, 4 helyszín, 4 egyedi élmény

A tematikus útvonalak mentén kijelölésre kerültek az állomáshelyek, a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások, szálláshelyek, az egyéb turisztikai attrakciók, programlehetőségek, információs helyek, a megcélozható célcsoport, a javasolt média technikák az elérés és promotálás érdekében. A stratégia része a „Hódító Túrák: Ökoturisztikai (aktív turisztikai) látogatóösztönző-program Komárom-Esztergom megyében.”
A látogatóösztönző-program több elemből tevődik össze. Cél, hogy a turisták közül minél többen tudatosan keressék fel és ismerjék meg Komárom-Esztergom megye természeti és kulturális értékeit. (eszközök: zsebkönyv, pecsételő helyek, jelvénysorozat, bónuszrendszer, Weboldal, mobil applikáció, klubtagság és kedvezmények)

A stratégia hiánypótló, megvalósítása közös érdeke a megyei településeknek, a turisztikai szolgáltatóknak, hiszen a különböző tematikák mentén fejlesztett attrakciók, önmagukban álló kínálati elemek, a turisztikai piacon szinte láthatatlanok. A tematikus kínálati elemeket összefogva sikeresebb megjelenés, piacra vitel garantálható. A stratégia elérhetősége: www.kemoh.hu

A projekt keretében elkészült a megye meghatározó gazdasági területeinek katasztere és a Duna mente, Ács-Bábolna-Nagyigmánd-Kisigmánd, Oroszlány-Tatabánya – Tata és térségük, valamint a kisbéri ipari-szolgáltató-kereskedelmi ingatlan kínálatot bemutató web-es felület. A digitális megyei ingatlan portfólió célja, hogy a megyében elérhető területkínálatot átlátható és könnyen hozzáférhető módon közvetítse a potenciális kereslet számára. A rendszer innovációja abban rejlik, hogy az eddig a települések, ipari parkok, honlapjain külön-külön fellelhető információkat egyetlen közös platformon mutatja be, elősegítve, hogy a befektető a számára optimális kínálatot vonzóan kevés időráfordítással a megye területén találja meg.

A befektetőbarát működés szempontjából kiemelten fontos az információ naprakészsége, ezért olyan modell került kidolgozásra, melyben hatékonyan megoldható az adatbázis frissítése. Mivel a platform lényege a helyi, csak egyenként elérhető információk együttes bemutatása, ezért a projekt sikerességének alapvető feltétele a szereplők közötti kooperáció megvalósulása.

A rendszernek kritériuma a könnyen kezelhetőség. Fontos követelménye, hogy az adatbázisban lévő információk beépített szűrők segítségével az egyéni szempontoknak megfelelően rendezhetők, csoportosíthatók. A rendszer nyolc alapkérdésre válaszolva rendezi a kínálatot. Az első dimenzió a „hol?” kérdésre keresi a választ, így elsősorban területi szempontokra (település, térségi kapcsolat) fókuszál. Ezt követik a műszaki-infrastrukturális adottságok, a megközelíthetőség, a telekméret, a beépíthetőség, a burkolható terület, az építménymagasság, a területek zöldmezős vagy barnamezős jellegének kiválasztása. A weboldal elérhetősége: http://iparteruletek.komaromesztergom.com/

Megosztás