Kategóriák: EsztergomHírek

Bíróréti Farm: a boldog háziállatok hazája

Esztergomban, a Dédai tó szomszédságában igazi farmot vehetünk szemügyre, ahol tyúkok, kecskék, kacsák, juhok és nyulak sokasága szaladgál. Keck Józsefet, a Bíróréti Farm gazdáját kérdeztük az állattenyésztéssel kapcsolatban.

Keck József elmondta, hogy a farm alapötlete már 10 éve megfogalmazódott benne, amikor is elege lett a vegyszerrel teli húsfélékből és élelmiszerekből, többek között a halízű csirkehúsból. Végre igazi minőséget szeretett volna a családi asztalra tenni.

2014 tavaszáig kellett várni, míg egyszer csak megérlelődött benne az alapötlet: kiváltotta a vállalkozóit és meg is vásárolta az első 20 tyúkját. Néhány éven belül, 2017-ben már egy területet vásárolt, melyet Bíróréti Farmnak keresztelt el.

Jelenleg tyúkok, kecskék, kacsák, ott született őshonos parlagi kiscsibék, nyulak, juhok, köztük hortobányi rackák élnek a farmon. De a személyzet részeként egy komondor, egy mudi és egy macska is segíti a munkát.

Keck József elmondta, hogy határozott célja, hogy csak őshonos fajtákat tartson a területen, mivel hiszi, hogy a hazai fajták képesek számunkra a legjobb minőségű élelmiszert előállítani. Jelenleg még vegyes az állomány, de a tyúkoknál már 70% felett van az őshonos állatok aránya. A nyulak pedig Pannon fehérek, illetve házi keverékek.

Az állattartás szempontjából pedig az organikus tartásmódot emelte ki, mely a legfontosabb a jó minőségű termékek előállításához. Fontos számára, hogy az állatai boldogok legyenek, amíg velük vannak – erre nagy hangsúlyt is fektetnek, amikor pedig eljön a vágás ideje nagy gondossággal járnak el, hogy ne érezzenek szinte semmit, mikor átlépnek a másik oldalra.

A farmer nem csak az állatok nevelésével foglalkozik, hanem jobbnál-jobb termékeket állít elő családjának, illetve vásárlóinak.

Termékeik palettáját folyamatosan bővítik, jelenleg elsőosztályú lisztekből és Bíróréti tojásból készült házi tésztákat készítenek 4 és 8 tojásos kivitelben, de vannak teljes kiőrlésű lisztből készült tészták is, mindemellett a közeljövőben többféle magliszttel is fognak teszteket végezni.

Kapható nálunk Bíróréti tojás(nem túl nagy mennyiségben, hiszen a náluk lévő tyúkok semmilyen teljesítményfokozót, tojótápot nem kapnak, ezért ingadozik a tojástermelés). De hamarosan kapható lesz Bíróréti kecske sajt is.

Húsfélék tekintetében rendszeresen kapható frissen vágott egész nyúl, illetve filézett nyúlhúsból és sertés zsírszalonnából készített ínyenc grillkolbász juhbélbe töltve. Alkalmanként frissen vágott tyúk, illetve pecsenye kacsa is szerepel az „étlapon”.

A Bíróréti Farm termékeit legegyszerűbben a Facebook oldalukra küldött üzenetben, vagy egy Google űrlapon keresztül rendelhetjük meg. A termékeket a megrendelést követően szerdánként Esztergomban a Bástya parkolóban 9-11-ig, illetve péntekenként Dorogon a Posta mellett 8-9-ig vehetjük át.