Kategóriák: Hírek

Tőlünk nem messze cserélünk területeket Szlovákiával

Megváltozik a magyar-szlovák határ vonala az Ipoly medrének szabályozása, valamint a Somoskőújfalu önkormányzata által a határon átnyúlva épített szennyvízcsatorna miatt – írja a portfolio.hu a keddi Magyar Közlöny alapján.

A magyar-szlovák határ legutóbb 1997-ben módosult az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozása következtében. A mostani változások következtében a Szlovák Köztársaság államterületének összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei Magyarországhoz kerülnek, illetve ugyanennyi magyarországi terület kerül át Szlovákiához.

A mostani módosításra azzal a céllal kerül sor, hogy rendezzék az államhatár azon változásait, amelyekre az Ipoly határfolyó vízgazdálkodásilag szabályozott szakaszain végrehajtott intézkedésekkel összefüggésben került sor. Emellett a módosítás célja az is, hogy rendezzék a magyarországi Somoskőújfalu önkormányzata által létesített szennyvízcsatornának az államhatáron átnyúlva történt megépítésével keletkezett helyzetet, és megteremtsék a feltételeket az érintett földterületek hasznosításához.

Az államhatár Ipoly határfolyó medrének szabályozása következtében beálló módosulása Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségét; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségét érinti. Az államhatár a Somoskőújfalu településen végzett csatornázással összefüggésben Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő magyarországi települések, valamint Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) szlovákiai település térségében változik.

Forrás: portfolio.hu/dorogimedence.hu
Fotó: Google térkép (a jelölt részen lesz változás)