Kategóriák: Hírek

Akár 5 millió forintra is bűntethetnek a parlagfű miatt

Július elsejével a rendkívül allergén gyomnövénnyel fertőzött területek országos felderítés megkezdődött. Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik.

A gondatlan gazdákkal szemben július 1-jével – a parlagfűre vonatkozó külön eljárási szabályok értelmében – az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendelt el, valamint 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

Amennyiben parlagfüvet lát lakókörnyezetében, bejelentését megteheti a Parlagfű Bejelentő Rendszer-en, amely interneten vagy okostelefon segítségével – előzetes regisztrációt követően – bárki számára elérhető.

Forrás: nebih.hu/dorogimedence.hu