Kategóriák: Hírek

Kirándulóhelyek Biatorbágyon

Biatorbágy városa számos kiváló lehetőséggel kecsegtet az idelátogató turisták mellett a helyiek számára egyaránt, a térségben található alacsony árakkal és kiváló munkalehetőségekkel kecsegtető Outlet mellet rengeteg pazar kirándulóhely és vendéglátóegység is fellelhető a városkában.

Bolha-hegy

A Biatorbágy városától délre fekvő Bolha-hegy a térség természeti értékeinek sorát – a szó szoros értelmében-kimagaslóan gyarapító látványossága. A Budapesti agglomeráció területén található kirándulóhely, a hazai kilenc nemzeti park közül a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként természetvédelmi területnek számít, ugyanis nagy számban fordulnak elő olyan védett növények a térségében, mint az árvalányhaj, a pézsmahagyma, a sárga és borzas len. A területen fellelhető elhagyatott kőbánya és az odáig vezető szekérút egyaránt védettséget élvező komponensei a kiváló Bolha-hegyi túrának. Mindemellett a Benta patak mentén húzódó hegyen található a Bolha-hegyi hasadékbarlang is, amely egy 4,5 méter mélységű és 23 méter hosszúságú tektonikus hasadék a hegy oldalában. Kissé nehezen, csak a közvetlen közelében észrevehető a hasadék nyílása a cserjék elburjánzása miatt, ezért a gyerekeket és a kutyákat egyaránt pórázra kötve érdemes megtekinteni a természeti képződményt.

Nyakas-kő, Madárszirt, Százlépcső

A piros túrajelzést követve Biatorbágy, Etyek, a Biai-tó és a Budai-hegység látképére nyíló szemet gyönyörködtető kilátást biztosító sziklaképződményekhez juthatunk el. Az úgynevezett Nyakas-kő különálló, kitüremkedő gomba alakú sziklája kiváltképp impozáns látványt nyújt a kirándulók számára. Mindkét oldaláról könnyen megmászható és a környékbeli legenda szerint, erről a szikláról ugratott le lovával az Ördöglovas Sándor Móric is.

Egy másik jelölés nélküli túraútvonalon haladva, a Százlépcső nevezetű pihenőhelytől egy száz lépcsőfokból álló ösvény vezet fel az úgynevezett Madárszirtre, amely egy igen látványos, a Pannon-tenger sekély lagúnái által formált sziklaalakzat.

Szily-kápolna

Ugyancsak a piros jelzést követve juthatunk el az úgynevezett Szily-kápolnáig, amelyet Szent Vendel, a pásztorok védőszentjének tiszteletére építtetett 1817-ben Szily József. Az eredetileg klasszicista stílusban épült kápolna felújított épülete napjainkban is zarándokok tömegét vonzza a térségbe.

Viadukt

Egy hosszabb tavaszi séta után érdemes azonban visszaereszkedni a városba, hogy megtekinthessük Biatorbágy legismertebb építményét, amely a települést magát is országos hírnevűvé tette. A térségen keresztülhaladó vasúti útvonal céljából épült kettős viadukt ugyanis egy tragikus törtélelmi jelentőségű esemény áldozatául esett, amikor is Matuska Szilveszter bécsi kereskedő 1931-ben egyik sínszálát a Budapest-Bécs között közlekedő járat alatt felrobbantotta.

A térség látnivalóinak megtekintése után Biatorbágy vendéglátóegységeit is érdemes szemrevételezni. Az itt található cukrászdák, éttermek és kávézók egyikében megpihenhetnek kimerítő túrájuk után az idelátogató turisták. A város vendéglátóipara nem csupán az idelátogatók, de a helyi és környékbeli munkavállalók számára egyaránt kedvező lehetőségekkel kecsegtet. Biatorbágy álláskínálatában kapcsolódó álláshirdetésekkel találkozhatnak a város állásportálján.