Kategóriák: DorogHírek

Kiállítás, konferencia és szentmise a dorogi Európa Napon

Május 12-én rendezte meg Dorog Város Önkormányzata az Európa Nap – a Párbeszéd Napja ünnepét a művelődési házban, az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozat nyitórendezvényeként – számol be az eseményről Dorog város a honlapján.

1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városban megrendezendõ ünnepségsorozatnak. Dorog – nyolcvan év után – ismét szerepet kap ebben. A konferenciateremben megrendezett ünnepségen a városvezetők, a helyi egyesületek, alapítványok és érdeklődők mellett részt vett Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Dankó József alpolgámester ajánlotta a megjelentek figyelmébe az alkalomra készült kiállítást. A tablók szép hátteret adtak az Eucharisztia 1938-2020 című konferenciához. A megnyitón a dorogi Cantate kórus énekeit hallhatták Kovácsné Fódi Krisztina karnagy vezényletével.

A konferencián az Eucharisztia témaköréről tartottak előadásokat. Elsőként dr. Török Csaba egyetemi tanár beszélt a közösség erejéről, aki többek között kitért arra is, hogy nyolcvan évvel ezelőtt több ezer bányász fogadott hitet és hűséget az anyaszentegyházhoz dr. Schmidt Sándor bányaigazgató vezetésével a szénoltár előtt. Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész Egy asztal vendégei vagyunk – Eucharisztia a Szentírás alapján címmel tartott előadást. Dr. Németh Tamás egyetemi tanár, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora a református egyház oldaláról mutatta be a témát: Az Úrvacsora, mint a Krisztussal való közösség című előadásán keresztül. Dr. Tittmann János polgármester pedig A szent és a profán határán címmel beszélt az Eucharisztia témájáról.

A konferenciát követően a rossz időjárás miatt a szabadtéri mise helyett a Szent Borbála templomban celebrált dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és Szerencsés Zsolt tb. kanonok, a Szent Borbála templom plébánosa szentmisét. A misén huszonhat hittanos elsőáldozására is sor került Krisztus mennybemenetelének ünnepe előtt.

Fotó, forrás: dorog.hu