Kategóriák: EsztergomHírek

Szent Flórián napi megemlékezés Esztergomban

Nevezetes évfordulót ünnepeltek a tűzoltók és a katasztrófavédelem dolgozói a mai napon Esztergomban. A városban 150 évvel ezelőtt alakult tűzoltóság, melynek eredményei a mai napon a tűzoltónapi ünnepség részeként kiemelt figyelmet kaptak.

Az ünnepi rendezvényt május 11–én a Nagybodogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházban tartotta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Esztergom Város Önkormányzata. Az eseményen részt vettek a rendvédelmi szervek és társszerveinek vezetői, a helyi védelmi bizottságok elnökei, polgármesterek, tűzoltóparancsnokságok, -egyesületek képviselői, együttműködő partnerek és cégek képviselői, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya, nyugdíjasai. A tűzoltónap hangulatát emelte az egyházi helyszín, ahol Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje, még inkább megtestesítette mindazokat az eszméket, a segítségnyújtás akaratát, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot, amelyek nélkül elképzelhetetlen ez a hivatás. Az eseményt végigkísérte a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának játéka is.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyen Dr. Németh János kanonok emelte ki a tűzoltók mindennapi áldozatvállaló munkáját. Az esztergomi tűzoltóság történelmi zászló másolatát Bánhidy László Esztergom Város Önkormányzatának alpolgármestere adta át Molnár Pál tű. alezredes az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. A történelmi zászlót kanonok úr áldotta meg.

Ezt követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese köszöntötte a tűzoltó bajtársakat és a meghívott vendégeket. Beszédében kiemelte Szent Flórián legendáját és a tűzoltók védőszentjének példamutató hivatását állította példaképként. Magyarország első tűzoltóságai a 19. század első felében alakultak meg. Az elsők között jött létre Esztergomban a mai Komárom-Esztergom megye területén tűzoltóság. Az eltelt 150 év bizonyította a szervezet működésének alapvető szükségességét. Tábornok úr kiemelte az 1993–ban történt bazilika tűz eseményét, ahol az esztergomi hivatásos tűzoltók vezetésével sikerült megmenteni Magyarország legmagasabb épületét, azt a vallási, nemzeti és kulturális kincset, melyben a mai napon is megemlékezhetünk a tűzoltók hősies munkájáról. Beszédében hangsúlyozta az összefogást a szerénységet és a szorgalmat, amely minden bajtárs munkájában meghatározó. Végül az elmúlt évek és az előttünk álló időszak fejlesztéseiről beszélt. Elmondta, hogy a tűzoltóság gépjárműparkja jelentős fejlesztésen ment keresztül az előző pár év során és ez a modernizációs folyamat a következő években is folytatódik gépjárműfecskendők és vízszállító járművek beszerzésével.

Főigazgató helyettes úr szavait követően Husszein Adnan a Dobó Katalin Gimnázium 9/A. osztályos tanulója szavalatát hallgathatták meg a résztvevők.

Az ünnepség részeként országos, megyei és önkormányzati elismerések átadására került sor, amely itt tekinthető meg.

Molnár Pál tűzoltó alezredes az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka beszédében kiemelte a zászló szerepét és jelentőségét a szervezet életében. Elmondta, hogy a zászló a történelem minden időszakában és területén kiemelt szerepet kapott a csapatok összetartásában és lelkesítésében. Mivel a tűzoltók hivatása is a közös csapatmunkán alapszik, így különös nagy megtiszteltetés és elismerés számukra az Esztergom Város Önkormányzatától évforduló alkalmából kapott történelmi zászló másolata, melyet nagy tisztelettel vett át.

Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult, majd a Vármúzeum lovagtermében állófogadással látta vendégül a tűzoltókat a megyei igazgatóság és Esztergom város önkormányzata.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotók: Józan Tímea