Kategóriák: EsztergomHírek

Huszti Péter az esztergomi könyvtárban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának május 7-i vendége Huszti Péter volt.

Huszti Péter Magyar Corvin-lánccal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színiakadémiai rektor, színigazgató, rendező, érdemes és kiváló művész. A Helikon kiadónál jelentek meg az önéletrajzi trilógia kötetei az első a Srác a kakasülőn, a második a Férfikor hajnalán.

Huszti Péter neve jól csengő, elismert a színház és a film világában. Az 1944-ben született színész és rendező most életéről, színészi pályájáról írt visszaemlékezést. A Srác a kakasülőn című kötetben a gyermekéveké, a tanulásé a főszerep. A pályaválasztás és a főiskolai évek, majd az éppen elinduló, nagy reményeket, sikereket hozó pályakezdés éveiről olvashatunk. A siker a későbbiekben sem maradt el, végig hű társa volt, karrierje kiteljesedett. Jászai Mari-díjat 1974-ben, Kossuth-díjat 1978-ban kapott. 2014 óta a Nemzet Művésze. Rendezéseinek száma az ötvenhez közelít, filmszerepei megszámlálhatatlanok. 1994-2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt.

Pályaválasztásában leginkább a Rákóczi Gimnázium legendás Bánk bán előadása volt meghatározó. Német-magyar tanára, Bodolay Géza – a színházrendező Bodolay édesapja – hozta össze a bemutatót. Az öt felvonásban színre vitt Bánk bán hosszabb volt, mint a Nemzeti Színház akkori változata. A merész vállalkozásban Huszti Péter játszotta a címszerepet, Tiborcot pedig maga Bodolay Géza tanúr úr, aki ezzel azt is vállalta: bukás esetén kockára teszi tekintélyét a diákok előtt, ugyanakkor örök céltáblája marad a rajta már próbák során sokat élcelődő kollégáinak. Nem lett bukás. Az élcelődőket éppen úgy lenyűgözték, mint a szurkolókat. Ez az élmény adta a legnagyobb lökést a főiskola felé.

Önéletrajzi könyvéből tudható: a Madáchban, Ádám Ottó színházában volt gyakorlatos növedék. Aztán osztályfőnöke, Várkonyi Zoltán a diploma után szerepajánlattal hívta a Víghez. Ádám Ottó viszont csak annyit mondott: önnek nála a helye.

Ahogyan a nagy öregekkel, a már elismert pályatársakkal való találkozások is meghatározóak voltak számára. A könyvben remek pillanatképek, háttér információk is akadnak. Olyan nagyszerű színészeinkről, mint Gábor Miklós, Tolnay Klári, Mensáros László vagy Bessenyei Ferenc. Olvasmányos és jól szerkesztett történetek ezek. A fiatal és sármos színész körül voltak pletykák a magánéletéről, de ezekről nem tesz említést, nem tisztázza őket.

A beszélgetés során beszélt tanári mivoltáról is, 28 évig volt a Színház és Filmművészeti Egyetemen Tanszékvezető, és két periódusban Egyetemi rektor.  Jelenleg is doktori iskolát vezet. Mesterkurzusokat tartott külföldön, Tennessee Egyetemen, Knoxvilleban, Minnesotában Duluthban, Nevadai Egyetemen, Las Vegasban.

Életét három szó jellemzi igazán, a hit, hűség és bizalom.

Esztergomban hálás közönség várta a művész urat, teltház volt könyvtárunkban, személyisége elvarázsolta a hallgatóságot. A beszélgetés végén sorokban álltak olvasóink dedikálásra várva, és Huszti Péter mindenkivel elbeszélgetett egy kicsit.

A beszélgetést megnézhetik az RTVE Online honlapon, a könyveket megvásárolhatják a könyvesboltokban, vagy kikölcsönözhetik könyvtárunkból.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Steindl Nóra