Kategóriák: DorogHírek

Díszkivilágítást kap a Bányásztemplom

Az Európa Nap – Párbeszéd Napján az „Eucharisztia 1938–2020” című programsorozat megnyitójára kerül sor május 12-én, szombaton, Dorogon.

A szénoltár felállításának 80. évfordulóján az esti szabadtéri ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatja be a Jubileum téren. Az ünnepélyes esemény alkalmából a szénoltár helyén található bányászemlékműnél új lépcsőfokokat készítettek, valamint a környezetét is megtisztították. A megemlékezés keretében adják át a Szent Borbála-plébániatemplom díszkivilágítását is.

Az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozat délutáni eseményei pedig a József Attila Művelődési Házban lesznek megtartva, ahol kiállítást és konferenciát is szerveznek.

1938 májusában a 34. Eucharisztikus Világkongresszus keretében készült Dorogon a Szénoltár, a Szent Borbála templom előtti téren. A közel 15 méter magas építmény Gáthy Zoltán építész terve alapján készült. A magyar címerből ismert hármas halom felületét teljes egészében szénnel borították be. A vasból készült kettős kereszt két oldalán egy-egy 3,6 méter magas, műkőből készült angyal térdelt. Az angyalokat ifjabb Mátrai Lajos szobrászművész készítette.

Részletes program: