Szinte mindenhol tűzesetek voltak a hétvégén

Esztergom környékén minden évben gyakoriak a szabadtéri tüzek márciusban. A napokban is több alkalommal kellett kivonulni a tűzoltóknak térségünk településeire.

Nagysáp és Bajót környékén lakatlan területen csaptak fel a lángok vasárnap. Az oltáshoz a tűzoltóknak minden esetben gyalogosan kéziszerszámokkal kellett megközelíteni a helyszínt. A leégett terület nagysága mindkét esetben meghaladta az 1 hektárt. Személyi sérülés nem történt. A tűzoltói beavatkozások nélkül az ilyen tűzesetek terjedése komoly anyagi károkat okozhat az épített környezetben, illetve a természetben is pusztuláshoz vezet.

Szintén avartüzzel küzdöttek szombaton a nyergesújfalui hivatásos és az önkéntes tokodi tűzoltók Tokodnál. Egy domboldalon megközelítőleg húsz m2 nagyságú területen száraz fű, avar égett. A rajok a tüzet kéziszerszámokkal oltották el, a tűzeset során senki sem sérült meg.

Az esztergomi hivatásos tűzoltók Esztergom-Kertvárosba, a Kolozsvári úthoz vonultak, ahol egy családi ház villanyóra szekrénye égett. A tűz egy nyílászárón keresztül átterjedt a lakóház fürdőhelyiségére. Az egység a tüzet egy gyors-beavatkozó sugárral eloltotta, légzésvédelem mellet az épületet átvizsgálta és átszellőztette. Az áramszolgáltató szakembere az áramtalanítást elvégezte.

Vasárnap este az esztergomi hivatásos és a piliscsabai önkéntes tűzoltók kaptak riasztást Piliscsabára a Fényesliget-sétányhoz, ahol bejelentés szerint a szén-monoxid érzékelő bejelzett. A rajok a kiérkezést követően a helyszín rekonstruálását elvégezték, ennek ellenére sem tudtak koncentrációt mérni. A kémény és a gázkészülék használatát a helyszínen lévő tűzoltók megtiltották.

Személyi sérülés egyik esetben sem történt, illetve lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség egyik beavatkozásnál sem.

Címlapfotó: Tokodi tűzeset (Tokod ÖTE)
2. fotó: Nagysáp és Bajót közötti tűzeset (Nyergesújfalui Katasztrófavédelmi Őrs)
3. fotó: Esztergom-kertvárosi tűzeset (Esztergomi HivatásosTűzoltóparancsnokság)