Nem úszták meg a büntetést a kiállítás rongálók

Az Esztergomi Járásbíróság 2018. február 15-én tárgyalás mellőzésével hozott határozatában 160 óra közérdekű munkára ítélte azt a 17 éves fiút, aki kezdeményező szerepet töltött be a Szent Tamás-hegyen történt rongálásban, míg 14, 15 és 16 éves társait 2 évre próbára bocsátotta.

A megállapított tényállás szerint négy fiatal 2017. szeptember 23-án az éjszakai órákban a Szent Tamás-hegy lépcsős feljárójához mentek, ahol a Szenttamás Barátai Egyesület által szervezett „Kötődés” című szabadtéri kiállítás képeit alkohol hatása alatt megrongálták, azokat többször megütötték és megrúgták, melynek következtében 13 kép kiesett a tartóoszlopból és összetört. Ezek után a fiatalkorú vádlottak a képeket tartó faoszlopok közül 6 keretet is kidöntöttek, majd távoztak.

A fiatalok kihívóan erőszakos, a társadalmi együttélési szabályok semmibe vételével tanúsított magatartása alkalmas volt megbotránkozás, riadalom kiváltására. A bíróság büntetőjogi felelősségüket csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt mondta ki.

A vádlottak közül a cselekmény elkövetésében kezdeményező szerepet betöltő 17 éves fiúval szemben büntetést, 160 óra fizikai munkakörben teljesítendő közérdekű munkát szabott ki, míg három 14, 15, 16 éves lánnyal szemben intézkedésként próbára bocsátást alkalmazott, melynek tartamát a törvény szerint adható maximális időtartamban, 2 évben határozta meg megállapítva, hogy a próbára bocsátás ideje alatt pártfogó felügyelet alatt állnak. A bíróság a büntetés és intézkedés kiszabása mellett kötelezte a fiatalokat a képek és kereteik megrongálásával okozott 231.643,- forint kár megtérítésére és az eljárás során felmerült bűnügyi költség viselésére.

A végzés nem jogerős, azzal szemben a vádlottak, védőik, törvényes képviselőik és az ügyész tárgyalás tartását kérhetik.

Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály

Korábbi cikkek a témában:
Vádat emeltek az esztergomi fényképkiállítás rongálói ellen
Ismét szétverték az esztergomi szabadtéri kiállítást
Gyerekek verték szét Esztergom első szabadtéri kiállítását