Kategóriák: DorogHírek

Elhunyt Puchner Ferenc

Január utolsó napján, 87 évesen elhunyt, a Tervező Iroda volt igazgatója, Dorog város egykori főépítésze, a dorogi sváb hagyományokat ápoló Puchner Ferenc.

Puchner Ferenc 1930. május 18-án született Dorogon. Építészmérnök oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. A Dorogi Szénbányák Vállalatnál dolgozott, volt műszaki ellenőr, a Beruházási Osztály vezető-helyettese, a Karbantartási és Építési Üzem főmérnöke, a vállalat központjában csoportvezető, megbízott osztályvezető. 1971-től a Tervező Iroda főmérnöke, majd nyugdíjazásáig (1993) igazgatója. 1989-től a város főépítésze. Tanácstag 1971-1981 között, 1973-1989 között a Dorogiak Dorogért mozgalom titkára. Képviselő-testületi tag 1990-1994, majd 1998-2002 között.

1994-ben Puchner Ferenc nyitotta meg nagy elődjének, Gáthy Zoltánnak dorogi emlékkiállítását, amely méltón reprezentálta a település arculatteremtő építészének munkásságát. Az, amit Gáthyról összefoglalóan állított, igazán illett saját magára is: Életrajzi adataiban meghökkentett szakmai és nem szakmai pályafutásának sokrétűsége, sokszínűsége, ami egy tehetséges ember munkához való alkalmazkodó képességeit is bizonyítja.

Alapítója a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesületnek. 1998-2005 között a Német Nemzetiségi Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A dorogi sváb nemzetiség hagyományairól, eseményeiről fotókat, dokumentumokat, tárgyakat gyűjtött, amelyek a Tájház gyűjteményének alapját képezte. Családi kapcsolatai miatt erős szálak fűzték németországi testvértelepülésünkhöz, Marienberghez. Segítette és erősítette Dorog hivatalos kapcsolatát a német várossal. Katalogizálta a dorogi temetőben fellelhető német síremlékeket. Iránymutatásai alapján újították fel a Német Nemzetiségi Tájház épületét az ezredfordulón.

2006-tól Esztergomban élt.

Jelentősebb munkái: Kesztölc, Hősök tere, Dorogon a Jubileum tér, a Hősök tere II. világháborús emlékkövei, a Hűségnyilatkozat emlékkő és a Templom téri kitelepítési emlékmű építészeti tervei, a temető díszburkolatának terve, dorogi kálvária stáció terve, Petőfi-emlékmű rekonstrukciós terve.

Kitüntetései: üzemi, vállalati, közéleti elismerések; Munka Érdemrend ezüst és arany fokozata, Pro Urbe Díj, Dorogiak Dorogért Emlékplakett.

Dorog Város Önkormányzatának Emlékezés – Erinnerung című kötetében, 2017-ben jelent meg a vele készült utolsó interjú, amelyben a dorogi sváb szokásokról, felmenőiről és a kitelepítésről beszélt.

Forrás: dorog.hu

Megosztás