Kategóriák: CsolnokDorogHírek

Magyar Kultúra Napja térségünkben

A hétvégén Dorogon, Csolnokon és Lábatlanon is színes programok várják az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A Magyar Kultúra Napja ünnep rendezvényén a Dorogi József Attila Művelődési Ház alapkőletételének 95., átadásának 90. évfordulójára emlékeznek a városban. A program január 18-án 17 órakor a Dorogi Galériában kezdődik, ahol  a művelődési házhoz kapcsolódó alkotók tárlatát nyitja meg Végh Éva, Dorog Város Kulturális Közalapítványának elnöke. Ezt követően 17:30-kor a Színházteremben dr. Tittmann János polgármester mond köszöntőt, majd átadásra kerül a Rauscher György Díj. Dankó Kristóf főépítész épülettörténeti bemutatót tart A Munkásotthon Önsegélyező és Önművelő Egyesületétől a művelődési házig címmel. A rendezvényt hangverseny zárja, amelyen az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékei után Sasvári Katalin és Párma Csaba idézi meg a Blank Zenekart, majd Lattmann Béla és Barátainak koncertje zárja az eseményt. A rendezvényre a belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

A lábatlani Gerenday Közösségi Házban változatos programot kínálnak a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Január 19-én, pénteken 17 órától a Művészetbarátok Egyesülete megalapításának 45. évfordulójára emlékezve Jubileumi Kiállítás nyílik a kiállító teremben. A tárlatot Kádár János Miklós Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg, majd Kiss László, Béres Ferenc-díjas énekművész ad műsort. A megnyitót követően kezdődik a rendezvényteremben Dr. Lukácsy András, a Gerenday család örökösének könyvbemutatója. Legújabb alkotása, a VILÁGJÁTÉK – Önéletrajz kortársakkal című mű számos Lábatlant is érintő momentumot tartalmaz. A rendezvényen a családot Lukácsy György képviseli, a közönségnek a könyvet a Corvina Kiadó képviselője ajánlja. A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Rendhagyó módon ünneplik a Magyar Kultúra Napját Csolnokon. A településen január 20-án, szombaton a Kossuth Művelődési Házban tartanak színes kulturális műsort minden korosztálynak “Helyben van a sokszínűség” címmel. A hangulatos délutáni program 16 órakor kezdődik és három részből áll. Az elsőben a sváb és magyar hagyományokhoz és zenéhez kötődő gyerekek és felnőttek lépnek fel. Ők mindannyian értéket őriznek és képviselnek. A meghívott népzenész, táncos vendégek magyar és nemzetiségi táncokat mutatnak be. Ezt követi az ételkóstoló, amelyen népszerű csolnoki sváb ételek lesznek terítéken. A rendezvényt táncházzal zárják, amely során dunántúli és mezőségi táncokat tanulhatnak Kimberger Csaba és Bazsinka Lili táncgazdákkal, a zenéről pedig az Ágas-bogas együttes gondoskodik. A rendezvényre a belépés ingyenes és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület

Megosztás