Kategóriák: DorogHírek

Menő menza lesz a Zrínyi iskolában

Sikeresen pályázott a Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programokra a Zrínyi iskola Tehetség el nem vész Közművelődési-oktatási Alapítványa, a Kincstári Szervezet támogatásával – olvasható Dorog város honlapján.

A mintegy 20 millió forintos pályázatról Sitku Pál, a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy a program eredményeként a Zrínyi iskolában egészséges életmód támogató témanapok, infrastrukturális beruházás valósulhat meg, amelynek köszönhetően a Katona házban lévő bemutató konyha megújulhat.

A 2018 szeptemberében induló két éven keresztül tartó program során a gyerekek, szüleik, a pedagógusok és a közétkeztetésben dolgozó szakemberek az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretekről, az ételek tápanyagtartalmáról, minta receptekről, konyhai higiénés ismeretekről hallhatnak. A Zrínyi iskola 3., 4., 5. és a 6. osztályos tanulói (103 diák), és környezetük (családjaik) az egészségkultúra-fejlesztése során megismerhetik a vitaminforrásokat, az egészséges ételek vásárlásának szempontjait, a fűszernövények jótékony élettani hatásait, az élelmiszer- és a személyi higiénia fontosságát, a táplálkozási eredetű betegségek megelőzésével, a már kialakult ilyen jellegű betegségek kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

Az iskola épületeiben több helyen ivókutakat létesítenek. A tankonyhában pedig eszközöket (hűtő, gázüzemű grillsütő, étkezőasztalok, evőeszközük) szereznek be, miután a tankerület felújíttatja (csempézi, kifesti) a régi Katona házként ismert épület konyhai részét.

A projekt keretében két éven keresztül szakképzett dietetikus – Hartmann Gabriella – segíti majd a programot. Felmérik az érintett tanulók mindennapos táplálkozási szokásait. A főzőnapon pedig mesterszakács avatja majd be az érdeklődőket az egészséges ételek elkészítésének rejtelmeibe.

Forrás: dorog.hu
Fotó: illusztráció (pixabay.com)

Megosztás