Kategóriák: DorogHírek

Mária utca zöldben 2020

Mint korábban írtuk, ismét támogatás érkezik a térségünkbe. A TOP keretein belül újul meg a dorogi Mária utca is. A projekttel kapcsolatban részletes tájékoztatás jelent meg a város honlapján.

A városi klíma javítása, Dorog arculatának szépítése érdekében átalakulhat a Mária utca néhány éven belül. A tervek szerint a nagy gyalogos- és járműforgalmat vonzó kereskedelmi utcában a zöldterületek növelésével, kétszintes növényzet telepítésével, az elöregedett, kihasználatlan zöldfelületek revitalizálásával és az utcaképpel harmonizáló időszakos termelői piac kialakításával a Mária utca esztétikussá, kellemes városközponttá válhat 2020-21-re. A képviselő-testület augusztus 11-én rendkívüli testületi ülésen döntött a zöld város (Dorog, Mária utca zöldben 2020 című) pályázat beadásáról.

Jelenleg a megállás, illetve párhuzamos parkolás miatt a közlekedés kaotikus, a gyalogosok számára az utca nem komfortos. A nagy forgalmú Mária utca jelenleg teljes szélességében burkolt felülete hősziget-hatást eredményez. Átalakítása éppen ezért elengedhetetlen.

A kétszintes növényzet telepítésével, a forgalom csillapításával, az utca egyirányúsításával árnyékolt, szélesített térburkolaton sétálhatunk és vásárolhatunk, így Dorog és kistérségének lakói élhetőbb környezetben tölthetik szabadidejüket, a kereskedők várhatóan nagyobb forgalomra számíthatnak. Mindemellett nem feledhetjük el környezetünk klimatikus javulását. A csökkentett gépjárműforgalom kedvező hatással lesz a levegő légszennyezettségére. A jelentős mennyiségű növényzet csökkenti a terület felmelegedését, hasznosítja a lehullott csapadékot.

A kórházpark színvonalas közparkká alakítása régi elképzelés a városban. A koros fákkal, gondozott, de elöregedett növényállománnyal rendelkező zöldterület jelenleg az utcabútorok hiánya, sétányok állapota miatt nem vonzó.

A rendelőintézet és a kórház közötti park, valamint a háziorvosi rendelő belső, közhasználatú kertjének megújítása, közösségi funkcióinak bővítése szintén a projekt része, mely lehetőséget teremthet majd a kikapcsolódásra és a rekreációra (növénylabirintus, gyógynövények telepítése).

A háziorvosi rendelők előtti belső kert az 1960-as 70-es évek jellegzetes kertépítési stílusát őrzi, ma is megtartandó formában.

A posta előtti területet parkoló és alkalmi piac céljára használják jelenleg. Nagyrészt burkolt, a parkolófelület árnyékolására telepített, de mára túlnőtt fákat is tartalmazó terület revitalizálása során a zártsorú utcaképhez illő, zárt-nyitott épületek által, lugasos kialakítású mini termelői piac készül a tervek szerint, kulturált körülményeket teremtve majd az árusításhoz-vásárláshoz. Célunk a város arculatához illeszkedő helyszín kialakítása. A piac fenntarthatóságát, báját, az utcaképbe illesztése, mini mérete és kortárs, időtálló anyaghasználata adhatja.

A hatályos, 2010-ben elfogadott IVS két városrészt és ezekben két akcióterületet (Falu és Kolónia) határolt le. Jelen fejlesztés a Falu városrészben valósul meg. A fejlesztendő terület a város egyik fő útvonala, amely a város vérkeringésének biztosítéka, átvezet a Kolónia városrészbe.

Forrás: dorog.hu
Fotó: Google

Megosztás