Kategóriák: EsztergomHírek

Könyvtár lehet a régi Balassa iskolából

Az esztergomi Városi Könyvtár végleges otthonával kapcsolatban a képviselők és a tervtanács tagjai bevonásával egy szakmai értekezleten egyeztettek november 10-én a Városháza nagytermében.

Romanek Etelka polgármester asszony hívta össze az egyeztető fórumot, hogy a márciusi testületi döntés óta történt fejlemények ismertetésre kerüljenek a volt Balassa-iskola épületével kapcsolatosan. Dr. Endre Szabolcs jegyző elmondta, hogy a szakvélemény szerint az épület statikailag átalakítható. Az örökségvédelmi hatóság megkeresése és a szükséges egyeztetések lefolytatása történik meg a következő időszakban.

Romanek Etelka polgármester asszony rámutatott, hogy a volt Balassa iskola épületét tartja a leginkább méltónak az új könyvtár számára.

Hangsúlyozta, hogy az 5 éves önkormányzati ciklus végéig kizárólag ebben a Szent István téri épületben tudna megvalósulni a Helischer József Városi Könyvtár a főépítészi kabinet által felvázolt lehetséges alternatívák közül.

A város könyvtárának kálváriája immár harmadik önkormányzati ciklus óta tart. A jelenleg a Dobó Katalin Gimnáziumban működő intézmény sok szempontból nem kielégítő körülmények között várja az olvasókat.

Az intézmény ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy a nehézségek és fizikai korlátok ellenére az esztergomi könyvtár továbbra is fontos szellemi centrum lehessen a városban.

A könyvtár leendő épületének tavaszi kijelölése óta felmerült újabb helyszínekkel kapcsolatban elhangzott az értekezleten, hogy sem az idegen tulajdonú Tök-házban, sem a vegyes tulajdoni szerkezetű Bástya-áruházban vagy a korábbi szemüvegkeret-gyárban nem lehetséges a ciklus végéig kialakítani a könyvtárat.

A további szóba jöhető épületek közül a Déli kanonoksor hasznosítását pedig inkább kulturális, szellemi központként tervezik az épület óriási területi kapacitásai miatt.

A tavaszi testületi döntést követően elkészített építészeti, statikai szakvélemény szerint a Balassa iskolában födémcserére, épületbővítésre, liftbeépítésre, műemlékvédelmi megóvásra is figyelemmel kell majd lenni, de ez más helyszíneken is alapkövetelmény lehet.

Szükséges tehát, hogy a műemlékvédelmi hatóságokkal is folyamatosan egyeztessenek, hiszen mind a szükséges átalakítások, mind a hatályos műemlékvédelmi előírások behatárolják a lehetséges helyszínként felmerült épületbe telepíthető funkciókat. A felújítás és átalakítás költségeit jelentős mértékben meghatározzák a fenti szempontok majd.

Romanek Etelka a munkaértekezleten felkérte a hivatal munkatársait, hogy az örökségvédelmi hivatallal végezzék el az egyeztetést és szerezze be a város az újabb szakvéleményt. A polgármester asszony hangsúlyozta, hogy városrendezési szempontok szerint a lehető legjobb választás a Szent István téren található volt Balassa iskola épülete az új könyvtár számára. Az épület gyönyörű kilátást nyújtó udvarát például közösségi helyszínként fogják tudni hasznosítani a Bazilika közelében.

A szakszerű, igényes, az új funkcióknak mindenben megfelelő felújítása után olyan információs és kulturális központtá válik a Városi Könyvtár, ahova érdemes lesz ellátogatni a város bármely szegletéből.

Az ideiglenesen a Dobó Katalin Gimnáziumban helyet kapó esztergomi könyvtár leendő helyszínét Várady Eszter könyvtár igazgató asszony is támogatja. Már korábban így nyilatkozott a Szent István téri volt préposti palotáról:

„Az épület gyönyörű és ennél szebb helyen már nem is lehetne, ott, a Bazilika árnyékában. Tágas, zárt belső udvara lehetővé tesz szabadtéri foglalkozásokat, rendezvényeket akár gyerekeknek, akár felnőtteknek. Az épület helyi adottságai révén a turisták látókörébe is kerül, ily módon lehetőséget nyújt egy bizonyos fajta ‘árukapcsolásra’ az idegenforgalommal; a könyvtár mint információs és kulturális központ a naprakész hírekkel, információkkal, internet használattal, zenehallgatási, újságolvasási lehetőséggel… A közelben van a Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint távolsági és helyi buszmegállók.”

Esztergom városa az elmúlt 10 évben nem tudta megoldani a könyvtár ügyet, viszont a jelenlegi döntéshozóknak eltökélt szándéka az, hogy az engedélyeztetési eljárások után szakszerű felújításokkal végleges otthont építsenek az intézménynek.

A statikai, illetve műemlék- és örökségvédelmi szempontok összeegyeztetését az új funkciókkal tehát a hivatali szakapparátus folyamatosan végzi az illetékes szervekkel.

Egyébként már márciusban is írtunk azzal kapcsolatban, hogy a régi Balassa épületébe költözik a könyvtár.

Forrás: esztergom.hu

Megosztás