Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Januártól jön az ÁKR

A 2018 január elsejével hatályba lépő eljárási törvény alkalmazásával kapcsolatban tartottak regionális felkészítés november 15-én Tatabányán, melyen a Komárom-Esztergom Megyei és a Győr Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetői, szolgálatvezetői, iparbiztonsági főfelügyelői, vízügyi szolgálatvezető-helyettesei, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek hatósági osztályának állománya vett részt.

A regionális felkészítés a korábbi megyei szintű képzések tapasztalatainak felhasználásával zajlott. A képzésen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai tartottak előadásokat több témában. A résztvevőket Kelkó Balázs tűzoltó alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte és sikeres felkészülést kívánt. Az igazgató-helyettes mellett Dr. Király Zita a főosztályvezetője is köszöntötte a nagyérdeműt, majd a hatályba lépő, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: ÁKR) mellett megjelenő további új jogszabályok alkalmazására történő felkészülés fontosságáról beszélt.

Elsőként BM OKF Vízügyi és Vízvédelmi Főosztály jogtanácsosa Dr. Márkus Noémi az ÁKR jogintézményeinek, fogalmainak alkalmazásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók mellett a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény által hozott új fogalmak és szabályokra is kitért. Ördög Tamás tűzoltó alezredes a Nukleárisbaleset-elhárítási Osztály osztályvezetője a megyei képzéseken felmerült kérdésekre tért ki részletesen.

A következőkben Baranya Zsolt tű. főhadnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kritikus Infrastruktúra Koordinációs Főosztály kiemelt főelőadója az információ-technológia biztonság a felhasználói környezetben címmel tartott prezentációt, melyben a felhasználók figyelmét számos veszélyre hívta fel. A képzés második szakaszában szakterületekre vonatkozóan vették át az alkalmazandó eljárási szabályokat és a megjelenő új szakmai és kapcsolódó eljárási szabályokat. Tűzvédelem területén Dr. Firnigel Edit tűzoltó százados és Sándor Roland tűzoltó alezredes a Tűzmegelőzési Főosztály kiemelt főelőadói, vízügy területén Dr. Király Zita főosztályvezető és Dr. Márkus Noémi jogtanácsos, iparbiztonság területén pedig Bali Péter tűzoltó őrnagy az Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség kiemelt főreferense és Czinege László tűzoltó hadnagy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztály főelőadója tartottak oktatást.

Fotó, forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu