Kategóriák: DorogHírek

Selmecbányai hagyományok ápolása

Fél évszázaddal ezelőtt tartottak először Dorogon Bányász Szakestélyt. A hagyományokat a selmeci szokások felelevenítésével az idén jubileumi nagyrendezvény keretében idézték meg: az emlékülés után kiállítás nyílt, majd kezdetét vette a hajnalig tartó szakestély – írja Dorog város a honlapján.

A művelődési házba már kora délután megérkeztek hazánk bányavárosainak – Pécs, Miskolc, Sopron, Visegrád stb. – képviselői, bányamérnökök, erdészek.

Glevitzky István, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány elnöke köszöntötte a szépszámú megjelentet a konferenciateremben. Beszélt a 18. szzadban megkezdődött selmeci oktatás jelentőségéről, a bányászati hagyományok eleven létéről, majd felkérte dr. Tittmann János polgármestert, tartsa meg előadását. A város vezetője a bányász hagyományokról beszélt, amelyek nagy hatással voltak Dorog város fejlesztéspolitikájára. Felújított épületeink és a beruházások tervezése is a bányászatnak köszönhető értékeink ápolását, megtartását mutatják. Városunk mottójához – Jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük! – hűen teszünk eleget örökségünk erősítésének úgy, hogy a jelen és a jövő generációi is értékeljék, értsék a Dorogon az 1780-as évektől több mint 200 évig tartó bányászati történet jelentőségét.

Az előadások után a Dorogi Galériában gazdag kiállítás nyílt Selmeci hagyományaink címmel. A tárlat november 4-től 10-ig minden nap 14 és 16 óra között, bányász szakértői idegenvezetéssel tekinthető meg a Dorogi Galériában.

Fotó, forrás: dorog.hu