Kategóriák: Hírek

Nem figyelt az apósára: halálra fagyott

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat azzal a 43 éves lábatlani nővel szemben, aki nem gondoskodott az apósa felügyeletéről, így a sértett télen elesett az udvaron, és életveszélyes fagyási sérülések következtében meghalt.

Az asszony, az élettársa, valamint az élettársa apja Lábatlanon, egy családi házban éltek.

A 81 éves idős férfi önmagát nem volt képes ellátni, mentális és megromlott egészségi állapota miatt állandó ápolásra és felügyeletre szorult. Az élettársak ennek ellenére az idős férfi gondnokság alá helyezése, illetve idősek otthonában történő elhelyezése iránt nem intézkedtek, a sértett felügyeletét közösen látták el.

2016. január elején, egy havas téli napon az idős férfi hiányos ruházatban kiment a házból, és a lépcsőn elesett, amit az asszony észrevett, majd a sértettet visszavitte a szobába.

2016. január 26. napján az asszony reggel ért haza a munkából, ekkor az élettársa már dolgozott, míg a sértett ébren volt. A reggelit követően az elkövető aludni ment, azonban az apósának a felügyeletéről nem gondoskodott, az ingatlan ajtaját nem zárta be, illetve egyéb módon sem akadályozta meg azt, hogy a sértett a házat elhagyhassa, annak ellenére, hogy ilyen már előfordult.

Az idős férfi a délelőtti órákban – amíg az asszony aludt –, a házból egy pulóverben kiment, elesett, és visszamenni már nem tudott. A hőmérséklet ekkor -0,1 C-fok volt, ezért a sértett a testfelszín 30%-át érintő fagyási sérülést, szövetelhalást szenvedett el. A sértettre délután a munkából hazaérkező fia talált rá a hátsó kertben, a hóban fekve, erősen kihűlt állapotban. A férfi értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították, ahol ő pár nappal később elhunyt.

Az asszony által elkövetett bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetőjogi felelősségről a Tatabányai Törvényszék dönt.

Dr. Reszl Ildikó s.k.
címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész

Megosztás