Kategóriák: HírekTát

Rendhagyó szakmai nap és platformülés Táton

Szeptember 13-án, szerdán a Táti Városháza tanácstermébe várta a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Klímabarát Települések Szövetsége megbízásából eljáró Zöldtárs alapítvány a megyei klíma platform tagjait.

A szakmai nap célja kettős volt, egyrészt egy jól sikerült táti klímaadaptációs projekt megismerése, másrészt pedig a soron következő 3. negyedéves ülés megtartása.

A részvevőket Borsó Tibor a Komárom-Esztergom megyei Közgyűlés alelnöke, Turi Lajos Tát Város Polgármestere és Baloghné Gaál Zsófia a Zöldtárs Alapítvány képviselője köszöntötte. A szakmai nap nagy érdeklődés mellett zajlott, hiszen a megyei klímaplatformot alapító 31 szervezet közül 18 személyesen is képviseltette magát az eseményen, de platform tagok mellett több más szervezet és a helyi civil szervezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.

Kostyál János a Táti Polgármesteri Hivatal munkatársa a projekt felelőse így nagyszámú érdeklődő kíséretében mutathatta be a Tát-Tokod települések csapadékvíz-gazdálkodásával és a két település klímaadaptációjával összefüggő projektjét, ami követendő példa is lehet mások számára is, hiszen a megváltozott éghajlati viszonyokhoz csak együttesen, összefogva tudunk hatékonyan alkalmazkodni.

A résztvevők miután a helyszínen is megtekinthették a fejlesztéseket, a platformülésen a megyei klímastratégia tervezői változatát is megismerhették. Az ülést Turi Bálint megyei közgyűlési képviselő, a megyei klímaplatform vezetője nyitotta meg, majd a KEHOP 1.2.0 forrásból megvalósuló projekt előrehaladásáról Hummel Rudolf projektmenedzser adott részletes tájékoztatást. A megyei klímastratégia tervezői változatát a tervet jegyző Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft. szakértője Oletics Zoltán mutatta be.

A megyei klíma platform idei harmadik ülése élénk érdeklődés mellett zajlott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a stratégia elkészült fejezeteihez sok hozzászólás és észrevétel érkezett. A megye a korábbi tervezései során is alkalmazta a közösségi tervezés módszertanát, így nem meglepő, hogy a mostani tervezési folyamatot is széleskörű részvétel mellett zajlik. Mivel a megyei klímastratégiát minden bevont és felkért szervezet a magáénak is érzi, valószínűsíthető, hogy a megvalósítás során is tevékenyen vesznek majd részt a lefektetett célok és intézkedések gyakorlati megvalósításában.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a megyei klímastratégia tervezői változatához az észrevételeket szeptember 21-ig várja a platform tagoktól, ezt követően a Klímabarát Települések Szövetségéhez kerül a tervezői anyag, majd kezdetét veszi a társadalmasítás is, a stratégiát a megyei közgyűlés várhatóan a 2018. januári ülésén fogadja majd el.

Fotó, forrás: kemoh.hu

 

Megosztás