Kategóriák: EsztergomHírek

Morse utódai versengtek Esztergomban

Esztergomban tartották a 14. Gyorstávírász Világbajnokságot (High Speed Telegraphy Championship) a Szent Erzsébet iskola dísztermében.

A megnyitó ünnepségen több, mint húsz ország gyorstávírász sportolói vettek részt a nemzetük színeit megjelenítő formaruhákban. A Magyar Rádióamatőr Szövetség által rendezett, valamint Esztergom városa és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által támogatott világbajnokság megnyitóján több beszéd is elhangzott. A köszöntőkből egyebek mellett kiderült, hogy legutóbb 1995-ben adott otthont Magyarország gyorstávírász vb-nek, akkor Siófokon.

Az NMHH képviseletében Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató egyebek mellett arról beszélt köszöntőjében, hogy a morze távírás ma már egy olyan kuriózum, amelyet azok a lelkes sportolók gyakorolnak, akik eljöttek a szeptember 8-án indult világbajnokságra Esztergomba. A főigazgató arra is rámutatott, hogy többek között ennek a különleges sportágnak köszönhető, hogy a távközlés a mai fejlett színvonalon tart.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere által elmondott köszöntőben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egy ilyen világeseményt, egy világbajnokságot a magyar történelem, magyar állam bölcsőjében, Szent István szülővárosában rendeznek. Arra is kitért, hogy remélhetőleg a versenyen résztvevő számos országbeli sportolónak a bajnokság mellett megadatik a lehetőség, hogy ellátogasson az esztergomi Várhegyre, hogy megtekintse a magyar történelem eme kincsestárát.

A kétnapos versenyen, melyen olyan országok is részt vettek, mint Oroszország, Kazahsztán, Kanada, Egyesült Államok, Románia, Ausztria, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovénia, Bulgária és Magyarország, négy – vétel, adás, RUFZ és Morse Runner – kategóriában mérték össze tudásukat a sportág képviselői.

Fotók, forrás: Romanek Etelka Facebook oldala