Kategóriák: DorogHírek

Megkezdődtek a Bányásznapi ünnepségek

Hétfőn megkezdődött a 67. Bányásznap egy héten át tartó ünnepi rendezvénysorozata Dorogon – számol be az eseménysorozatról a város honlapja. A Bányásznap alkalmából a cikkben a Bányászhimnuszt is meghallgathatjuk.

A Dorogi József Attila Művelődési Házban a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány hagyományos bányásznapi találkozóján Glevitzky István DSZKA elnök köszöntötte a szépszámú megjelentet. Emléklapokat és kupákat adtak át a szövetség 50-60-65 éve tagsági jogviszonnyal rendelkező jubilálóinak.

Az eseményen dr. Tittmann János polgármester köszöntőjében elmondta: – Büszkék lehetünk arra, hogy városunk mottójához hűen – „Jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük! – a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum az építési engedélyezés folyamatába jutott. 2019 májusában átadhatjuk a múltat bemutató, de jövőbe tekintő miniverzumot, amelynek kialakításában nagy szerepet kapnak a bányász szervezetek is. Az idén elkezdődhet a – szintén bányászati múltunk által megalapozott – sportélet egyik fellegvárának, a birkózócsarnoknak a megépítése az Iskola utcában. Szintén bányász hagyományainkat erősíti az a terv is, miszerint az erősödő idegenforgalmi kihívásra reagálva autentikus bútorokkal rendezné be a város a Bányász Emlékház üres lakásait, így azokban a bányászat iránt érdeklődő látogatók megszállhatnának.

Az ünnepségen ezüst plakettet vehetett át Farda István, akinek több évtizedes munkásságát ismerte el a Bányász Szakszervezet.

A bányásznapi programsor a héten folytatódik. Szeptember 1-jén temetői koszorúzás lesz a bányász síroknál (12 óra), a Zsigmondy-szobornál (14 óra), majd a Baumit Kft. főbejáratánál található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél (15 óra). Szintén szeptember 1-jén (17 órakor) nyílik kiállítás Krajcsirovits Henrik festőművész alkotásaiból a Dorogi Galériában. A Jubileum téren vigasság, koncertek várják az érdeklődőket pénteken, szombaton és vasárnap.

A Bányásznap alkalmából meghallgathatjuk a Bányászhimnusz teljes verzióját:

Fotó, forrás: dorog.hu

Megosztás