Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Migránsokat csempésztek Ausztriába

A Komáromi Járási Ügyészség folytatólagosan, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat öt magyar állampolgár férfivel szemben, aki közül négyen előzetes letartóztatásban, egy pedig házi őrizetben várja a tárgyalást.

A bűnszervezet 2016 júliusától 2016 szeptemberéig működött, annak vezetője egy szerb férfi, akit a nyomozás során felkutatni nem lehetett.

A bűnszervezet célja az volt, hogy a migránsokat pénzért Magyarországról Ausztriába szállítsa úgy, hogy a szerb férfi intézte a migránsok szerb–magyar zöld határon történő átlépését, ezt követően a magyar férfiak között a következő volt a feladatmegosztás. Az egyik magyar elkövető a szerb férfi utasításai szerint szervezte a migránsok Magyarországról Ausztriába történő szállítását, megvásárolta a gépkocsikat, mobiltelefonokat, kifizette a bűnszervezet magyarországi tagjait. A bűntársa szervezte be és irányította a gépkocsivezetőket, a harmadik elkövető kísérő gépjármű sofőrjeként biztosította, hogy a gépkocsivezetők által szállított migráns személyek rendőri ellenőrzés nélkül tudjanak továbbjutni Magyarországról Ausztriába, ketten pedig sofőrként közreműködtek.

A bűnszervezet legalább nyolc sikeres szállítást bonyolított le, amelyért az elkövetők fejenként és alkalmanként 50.000 forintot kaptak.

A bűncselekmény öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség valamennyi elkövetővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ (MTI)