Kategóriák: DorogHírek

Előtérben a tömegközlekedés és a zöldfejlesztés

Új körforgalom és úthálózat, felújított vasútállomás, bányászati miniverzum, parkosított Mária utca; ezek a legfontosabb változások, amelyek néhány éven belül megvalósulhatnak Dorogon.

Egy élhetőbb város várhat a dorogiakra: a vasútfelújítási pályázat és a Társadalmi Operatív Program keretében teljesen új arculatot vált 2020-ig Dorog.

Júliusban megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatóját, hogy és miként kerül kivitelezésre az új busz- és vasútállomás. Korábbi cikkünkben közöltük, hogy a Hantken Miksa utca átépítésre kerül. A jelenleg aluljáróként funkcionáló létesítmény továbbra is megmarad, valamint a Városháza megállóhelyek továbbra is megállóhelynek fognak számítani. A vasútállomás épületének felújítása és a buszállomás várhatóan 2018. szeptember 30-ra készül el.

Nemrégiben a NIF Zrt. közzétette, hogy Dorogon a második vágány, ami a Mészkőbányához vezet, év végére készülhet el, továbbá a teljes szakaszon várhatóan, 2018 tavaszán már villamos mozdonyok közlekedhetnek.

Megkerestük Dorog főépítészét, Dankó Kristófot, hogy a vasútfelújításon túlmenően milyen változások történhetnek Dorog jövőbeni kinézetében.

A főépítésztől megtudtuk, hogy új nyújtott körforgalom épül a Richter egyik parkolója helyén, amely majd összeköti az Esztergomi utat és az új úthálózatot a vasútállomás irányába. A Hantken Miksa utcát átalakítják és meghosszabbítják egészen az állomásig, így a Mária utcáról, a Hantken Miksa utcából és az Esztergomi útról is megközelíthető lesz az állomás. A P+R parkolók mellett Magyarországon egyedülálló funkciót kap a vasúti peron, amelynek érdekessége az lesz, hogy ugyanott szállhatunk fel a vonatra, mint az autóbuszokra. Az említett átalakításokkal a forgalom és a tömegközlekedés „vérkeringésének” csomópontja a vasútállomás és környéke lesz.

Idén elkezdődött a TOP keretén belül a bányászati miniverzum építése is, amit már egy korábbi cikkünkben taglaltunk, a kiállítótér várhatóan 2019-ben készül el.

A főépítésztől egy újabb pályázat terveiről is tudomást szereztünk, aminek a teljes kivitelezése várhatóan 2020-21-re készülhet el. A zöldfejlesztési pályázat keretein belül megújul a Mária utca, a területén számos zöldfelületet és újabb parkolóhelyeket alakítanak ki. A kórház udvara is megújul. Mindemellett egy minipiac is helyet kaphat az orvosi rendelővel szemben, így a mostani Posta melletti őstermelők, jobb körülmények között árulhatják majd a termékeiket. A város terve ezekkel az átalakításokkal az, hogy a lakosság kényelmesebben és szebb körülmények között tudjon vásárolni a megújulandó dorogi „Váci utcában”.

A főépítésszel történt beszélgetésünk során egy ötlet is felvetődött a részemről. A Jubileum tér melletti, egyelőre kihasználatlan buszforduló helyén zöldség-gyümölcs piacot, vagy bolhapiacot is ki lehetne alakítani. Viszont, hogy erre lesz-e majd igény, az a jövőben kiderül.

Lehoczki Dávid
dorogimedence.hu

Fotó: Google