Kategóriák: EsztergomHírek

Felvidéki egyházközségek VII. nyári tábora

Idén hetedik alkalommal táboroznak a fiatalok Esztergomban, a Felvidéki egyházközségek által.

Esztergom igazi jelentőségét a felvidékiek ismerik a legjobban, hiszen 1918-1919 után a Felvidék elkerült Magyarországtól és ők évtizedeken keresztül csak a távolból nézhették a bazilika épületegyüttesét – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki egyházközségek VII. nyári táborának megnyitóján hétfőn Esztergomban.

Potápi Árpád János hozzátette, bízik abban, hogy a tábor mintegy kétszáz fiatal résztvevője hitben, magyarságtudatban és identitásban megerősödve tér majd haza.

A tábor résztvevőit köszöntötte Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, 2010 után születtek törvények a nemzeti összetartozásról, és következetesen dolgozik a kormányzat azon, hogy a magyar fiatalok jussanak el a határon túli magyarlakta területekre, a külhoni magyarok pedig Magyarországra.

A hétfőtől csütörtökig tartó tábort Rákos Szabolcs, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke vezeti. Tájékoztatása szerint a 14 és 25 év közötti résztvevők mintegy harminc felvidéki községből érkeztek, a tábor központi helyszíne Ipolyhídvég település.

A bazilika előtt elhangzott köszöntők után Potápi Árpád János és Völner Pál Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármesterrel, Gyönyör Lászlóval, Ipolyhídvég plébánosával és Rákos Szabolccsal, a felvidéki egyházközségek VII. nyári táborának vezetőjével koszorút helyezett el Mindszenty József bíboros sírjánál.

Forrás: MTI
MTI fotó: Bruzák Noémi

Megosztás